Ciutat

Joan Martí (Taulí): “El nombre de malalts crítics creixerà fortament”

El director general del Parc Taulí, Joan Martí, explica les mesures per fer front al pic del coronavirus, que preveu en dues setmanes.

El director general del Taulí, Joan Martí, en un moment de l’entrevista per vídeoconferència / D.S.

Quines són les darreres dades de pacients per coronavirus al Taulí? Tenim 399 pacients hospitalitzats a planta, 46 dels quals a l’UCI. Ahir vam donar 24 altes i en total han mort 100 persones.

Ja s’han superat els 350 pacients ingressats per coronavirus, la xifra que preveien fa uns dies. Hi han arribat abans del previst? Anem una mica avançats. El que passa és que no sabem exactament on està el punt d’inflexió, el pic de la crisi. Estem treballant en un escenari de creixement en les pròximes dues setmanes.

Quina és la gravetat de la situació, el col·lapse està arribant? De moment hem pogut anar hospitalitzant tots els pacients un cop hem tingut confirmat que eren Covid-19 positius, i fins ara els hem pogut col·locar. Sí que és veritat que hem tingut un problema a les Urgències. Tot i que vam fer una segmentació i vam incrementar els espais dedicats als malalts per la Covid-19, se’ns encallen les persones a l’àrea del triatge. Ahir vam prendre mesures i vam ampliar l’entorn per atendre els malalts de coronavirus. Vam reservar l’espai del que diem triatge i primera atenció per fer realment això i que els pacients no hi quedin encallats, i vam dedicar l’àrea quirúrgica a atendre aquests pacients. Això millorarà la situació, però, com tot, anirà en funció del nombre de nous casos: si això va creixent i en comptes de 125 pacients al dia en són 300, o no podem donar sortida a hospitalització, llavors tornarem a tenir dificultats. En aquest cas, ja tenim prevista una segona fase que seria ocupar la consulta externa pediàtrica.

S’ha notat el confinament? No. Ara mateix estem en fase de cada dia més entrades a Urgències. Ahir en concret van ser més de 100 amb sospita de Covid-19, dels quals es confirma un 70% i aproximadament el 50% del total acaben ingressant. Afortunadament, però, ara hi comencen a haver les primeres altes que, de fet, són les persones que fa uns 12 dies van començar a acudir en un volum important. Les que han aconseguit superar el procés ara ja estan en una fase de millora clara i, per tant, en els pròxims dies el nombre d’altes anirà pujant d’una manera força considerable.

Projectant aquests 12 dies ja es poden incloure les altes a la previsió de llits, no? Al final és el que et permet dir quina previsió d’entrades tenim en les pròximes setmanes. Però és un escenari predictiu i tot es pot encertar o no. Evidentment està basat en la realitat del que es va produir a la Xina i a Itàlia i després un model matemàtic d’un organisme americà, el CDC, que et permet calcular quina serà la progressió.

El que passa, però, és que hi ha variables que són molt difícils de contrastar. El fet de l’aïllament, encara que sigui imperfecte, segur que tindrà un impacte en què la taxa d’infecció baixi una mica i, per tant, algun impacte positiu ha de tenir.

Quines són les darreres mesures per ampliar el nombre de llits? La darrera ha sigut l’obertura de tota una àrea de consulta externa amb 74 llits addicionals, i treballem en tres accions més que ens donaran 218 llits més, 292 en total. I amb l’Ajuntament estem buscant una ubicació per a un futur hospital de campanya, per dir-ho d’alguna manera. Esperem no haver-lo d’utilitzar, però si més no tenir-lo previst. La nostra idea seria tenir-lo preparat en qüestió de 10 dies aproximadament.

Quin escenari preveuen en els pròxims dies? D’una banda, poder derivar malalts a la Clínica del Vallès, i també derivar malalts de traumatologia a la clínica Asepeyo de Sant Cugat. Ahir divendres va entrar en joc l’hotel Verdi amb els primers pacients per assajar que tot el funcionament és adequat, amb la idea d’avui ja enviar-hi volums importants de pacients. I també tenim les altes, pacients que marxen a casa i deixen el llit lliure. L’altra part és que encara tenim espais de creixement en reserva.

Tenen algun varem per preveure les altes? No, les altes es produeixen quan es produeixen. De moment són molt més que les entrades. Lògicament arribarà el moment en què això s’equilibrarà, llavors haurem arribat al zenit, que durarà ics dies i, teòricament, si tot va com ha d’anar, començarà a baixar el número d’entrades i el nombre d’altes seguirà amb el mateix volum.

Tants canvis i ampliacions estan saturant els professionals? Els hem fet un canvi d’horari, han passat a treballar 12 hores, dia sí, dia no, en diferents modalitats i el moviment és considerable. Sí que és cert que tothom ha respost d’una manera extraordinària, tothom està bolcat a treballar per poder anar donant cobertura a les necessitats que tenim i que té la població.

Quants professionals estan de baixa actualment? Que hagin emmalaltit n’hi ha 25, alguns dels quals ja han passat la malaltia i s’han reincorporat. I que siguin baixa per algun tema relacionat amb el coronavirus són pocs.

Els respiradors són suficients? El nombre de respiradors és suficient ara mateix. Hem passat de 30 llits de crítics a 85, no els tenim tots ocupats i encara tenim capacitat d’atendre malalts crítics. Estem treballant amb el Servei Català de la Salut per veure com incorporem nous equipaments d’UCI perquè tot fa pensar que el nombre de malalts crítics encara no ha arribat al seu màxim ni molt menys i anirà creixent fortament en les pròximes setmanes.

Estan prenent mesures perquè els familiars puguin estar comunicats amb els pacients? Hem posat algunes fórmules en pràctica i encara no hem aconseguit els resultats que voldríem, aquesta és la veritat. Això ens passa tant en l’àmbit d’Urgències com en el d’hospitalització. No ho tenim prou ben endreçat, estem treballant en el tema; ara hi ha una treballadora social per planta que identifica les necessitats de comunicació dels pacients i ja estem fent videoconferències.

L’Albada s’està habilitant com a dipòsit de difunts? La nostra idea era no portar-hi malalts covid però la realitat és la que és i a la pròpia Albada persones ingressades per altres motius també han donat positiu i l’estem adaptant per poder acollir aquests malalts.

En previsió que la funerària tingués una situació de col·lapse i no es pogués endur els finats, hem habilitat una sala, gran, amb una capacitat de refrigeració alta i refrigerariem tota aquesta sala. Ni molt menys és l’Albada, amb prou feines n’és un 0,5%.

Què ens espera en els propers dies i què demana a la ciutadania?

Com que malauradament no hi ha una terapèutica en aquests casos, el millor que es pot fer és el que s’està fent que és evitar el contagi. Per tant, insistir en el màxim aïllament possible, rentar-se molt les mans, no tocar-se la cara, intentar no tenir contacte amb objectes no coneguts quan es va a fer la compra, però tampoc sense neurosis, senzillament seguint les precaucions bàsiques.

En tot cas, demanar comprensió. Sí prenem mesures que a nosaltres no ens agraden, com no deixar entrar familiars, tant de bo poguéssim fer-ho però creiem que és bo per tothom. En aquest sentit, demanar comprensió a tothom amb aquestes accions que hem de prendre.

És la situació més greu que ha hagut de viure en la seva carrera?

Sí, perquè aquesta és real i d’una magnitud extraordinària. En l’època de la SIDA en aquell moment treballava a l’Hospital de Bellvitge i es va provocar una gran alerta social i sanitària. Recordo que posar-se en un quiròfan amb un malalt amb SIDA era un tema que generava una gran angoixa i ansietat a tots els nivells i semblava que s’havia d’escampar per tot arreu. En aquell cas hi va haver un moment de tensió però en cap cas de la magnitud del que això representa. 

El coronavirus, en dades: gràfics de l’evolució de casos a Sabadell

Comentaris
To Top