Ciutat

Angoixa i estrès postconfinament

Angoixa, estrès, por, desconfiança… Els psicòlegs sabadellencs adverteixen que a mesura que es faci el desconfi – nament, apareixeran patologies associades a la quarantena. Segons els experts, els infants són els que tindran menys problemes per recuperar la rutina i, en canvi, els més grans podrien patir més patologies: i com més temps duri el confi nament, coincideixen, més s’accentuen. La psicòloga Dolors Ramírez explica que “la gent que tingui una patologia prèvia en l’àmbit mental serà molt més vulnerable, però igualment la resta segurament arrossegarem l’angoixa i l’estrès continuat, el catastrofi sme o la frustració”.

La psicòloga Dolors Ramírez, atenent una consulta per videoconferència / CEDIDA

“A llarg termini ens podem trobar amb algunes persones que el seu cervell tingui un índex d’estrès més elevat”, apunta el psicòleg Àlex Vellido. La psicòloga Elena Reig hi coincideix, afegint que “és possible que segons les vivències i els nivells d’afectació d’uns i dels altres, apareguin episodis d’ansietat i/o estrès, i afectació a l’autoestima”. Segons Reig, després del confinament a mitjà o llarg termini ens podem trobar “amb depressions i estats d’ansietat generalitzada derivats dels episodis viscuts”.

Els nens ho portaran millor

D’altra banda, la psicòloga infantil Mireia Vidal assegura que “els nens s’adapten millor que els adolescents o adults”. Sí que creu, tanmateix, que en aquest col·lectiu ja estan apareixent símptomes d’angoixa, o que es pronunciï en els casos diagnosticats per la seva situació acadèmica. Pel psicòleg Carles Ventura Pallarols és molt important com expliquen els pares el moment actual als seus fills, perquè “si ho transmeten com una cosa terrorífi ca o de pànic, una llavor d’incertesa està posada allà”.

Tots els professionals consultats coincideixen que qui pateix i patirà més la situació actual són els adults, que al mateix confinament hi han de sumar les dificultats que puguin tenir a la feina, la situació familiar a casa, no veure el seu entorn o pel simple fet que si han de sortir a treballar, podrien contagiar els seus familiars. Tanmateix, com recorda el psicòleg Daniel Mejías, cal tenir en compte que “molta gent sortirà del coronavirus amb el dol mal portat”.

Comentaris
To Top