CASTELLAR

Creen un nou espai per al dol perinatal al cementiri de Castellar del Vallès

Nou espai al cementiri de Castellar del Vallès / CEDIDA

El cementiri de Castellar del Vallès ha posat en marxa un espai en record a les pèrdues gestacionals o perinatals. Aquest memorial permetrà que les famílies que pateixen aquest tipus de dol puguin comptar amb un punt físic de referència on retre homenatge a un fill perdut. D’aquesta manera, es vol donar resposta a la necessitat emocional que es manifesta en aquests casos.

L’Ajuntament, conjuntament amb l’empresa concessionària de l’equipament, GIC de Nomber, del grup Àltima, i l’associació Anhel, que ajuda les famílies que passen per la devastadora situació de viure un dol relacionat amb la maternitat i la paternitat, han estat els impulsors d’aquest nou espai. Es tracta del segon d’aquest tipus que hi ha a la comarca, després del que es va posar en marxa fa un any al cementiri de Sant Cugat del Vallès.

El memorial per al dol gestacional i perinatal està situat a la petita rotonda d’accés a la part nova del cementiri municipal. Està conformat per un gran espai ovalat i delimitat, protagonitzat per una gran olivera, un arbre mil·lenari, símbol de la pau, la força i l’esperança. Al costat, i com a estela funerària, s’ha incorporat la inscripció: “A tu i a tots els bebès que ens vau deixar abans d’hora”. Al voltant d’aquest conjunt, les famílies que ho desitgin podran deixar-hi, en record del fill perdut, petites estrelles elaborades artesanalment a base d’àrids, que permetran l’opció d’incorporar-hi les cendres del nadó i de gravar-ne el nom.

Normalitzar el dol

Aquest memorial és una iniciativa de l’associació Anhel, que acompanya les famílies que han patit la pèrdua d’un fill en el moment de néixer o durant la gestació. La presidenta d’aquesta associació, Guida Rubio, afirma que “hem de normalitzar aquest dol. Tenir espais com aquest, que tenen la finalitat de fer visibles aquestes pèrdues, encara considerades molt tabú a la nostra societat, són de gran ajuda per a les famílies, sobretot emocional, ja que els permet tenir un lloc on poder recordar i homenatjar el seu fill o filla”.

Comentaris
To Top