Publicitat
Diners

GRÀFICS: Encadenar contractes, l’altra cara de l’ocupació

Cada mes espero a veure si em renoven. El dia 1 tornes a començar i si no els interesses et foten al carrer”. La Júlia, que treballa de dependenta per a una cadena de botigues de roba, arriba sempre a final de mes sense saber si seguirà treballant per a l’empresa. No és un cas excepcional: 36.032 catalans van signar més de deu contractes durant el 2017, segons el darrer informe de Rotació laboral a Catalunya del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

El mercat laboral s’ha recuperat en qüestió d’anys. No obstant això, la qualitat de la contractació s’ha quedat enrere. Des del 2008, la xifra de contractes porqueria a Catalunya ha anat en augment, el que es tradueix en una regressió de drets segons els representants dels treballadors. Al Vallès Occidental mateix, 145.417 persones van firmar 300.972 contractes durant el 2017. En altres paraules, es van realitzar 2,07 contractes per vallesà, el que situa la comarca en la part alta del rànquing de Catalunya, concretament en el lloc 14. Aquesta diagnosi pren una perspectiva local amb les darreres dades trimestrals de l’Observatori de l’Economia Local que indica que el 86,8% de nous contractes a Sabadell són temporals.

El Vallès, en un punt mig

La rotació laboral castiga especialment el sector serveis. Per aquest motiu, la contractació a les comarques metropolitanes surt especialment perjudicada. Així i tot, el Vallès Occidental registra una temporalitat menor que comarques veïnes com el Barcelonès (2,5 contractes/persona), el Vallès Oriental (2,3), el Bages (2,17) i el Baix Llobregat (2,12), però té un índex de rotació superior als territoris d’interior, com Osona (1,74) i el Moianès (1,5).

Fes clic sobre una comarca per saber el nombre de contractes acumulats de mitjana per comarca i la tendència interanual:

Com a element positiu, el Vallès se situa entre els territoris on la multiplicitat de contractes ha baixat respecte al 2016: mentre a Catalunya ha pujat (+1,7%), en la comarca vallesana s’ha produït una davallada del 2,35% en relació a l’exercici anterior.

Més temporalitat en dones i joves

La Júlia té tots els números per encadenar contractes. És jove i és dona, els dos grups amb més volatilitat. Elles (2,58 contractes/persona) i aquells que tenen 25 anys o menys (2,58) despunten lleugerament respecte a la mitjana catalana, situada en 2,53. “La precarietat està tocant grups especialment febles”, exposen des de CCOO Vallès Occidental, que denuncien que “s’estan recuperant pràctiques passades”, com les cues de treballadors a les portes de les fàbriques a l’espera de cobrir un lloc de treball esporàdic.

En l’alta fluctuació hi juguen un paper clau les empreses de treball temporal (ETT), en què la taxa de rotació arriba a 4,03 contractes per persona i any de mitjana. Pel que fa al nivell formatiu, hi ha un altre fenomen que crida especialment l’atenció: la rotació entre les persones amb estudis superiors és més alta que entre aquells que tenen estudis primaris.

Publicitat
Comentaris
To Top