Ciutat

L'Ajuntament vol aplicar el model 'porta a porta' per la recollida d'escombraries

La regidoria de Serveis Municipals estudia aquesta possibilitat per millorar la recollida selectiva de la ciutat

El 'porta a porta' a Palau-Solità. Cada dijous toca recollir el rebuig / LLUÍS FRANCO

El govern municipal portarà al ple del mes d'abril –l'últim ple de la legislatura– el Pla de Prevenció i de Residus 2019-2025. En aquest pla s'inclou la implantació de la recollida selectiva de residus porta a porta, que implicaria la desaparició dels contenidors als carrers. Segons ha explicat al D.S. el regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau, "començaríem pels comerços i després pels habitatges particulars". Les escombraries es recollirien dues vegades a la setmana.

La implementació d'aquest nou model de recollida d'escombraries es faria per fases i caldria una campanya informativa de cara a la ciutadania. Perarnau reconeix que no és factible aplicar aquest sistema de recollida abans del 2020, però "al final la intenció és anar cap aquí, perquè és el que ens funcionarà", diu.

La proposta de la regidoria de Serveis Municipals, es basa en l'èxit assolit d'aquest nou model, en altres ciutats europees on s'ha demostrat que "quan fa uns anys que es fa el porta a porta, el segon pas ha estat el pagament per generació", diu Perarnau. Aquest nou model permetria aplicar bonificacions i descomptes en l'impost de recollida d'escombraries.

Dues possibilitats

El Pla de Prevenció i de Residus que es portarà al proper ple, preveu dues possibilitats: mantenir la recollida pneumàtica d'escombraries –els contenidors estan amagats sota terra–, que ara s'està aplicant en algunes zones de la ciutat, o bé desestimar-la definitivament. La decisió encara no està presa, però s'evidencia que aquesta modalitat de recollida ha estat qüestionada des dels seus inicis.

Això no obstant, el govern municipal és conscient que el sistema 'porta a porta¡és més car que el sistema actual de contenidors, tot i que el regidor de Serveis Municipals diu que es compensaria amb les bonificacions que rebria el municipi per fer correctament la recollida selectiva i argumenta que, els municipis veïns que ho han posat en practica, en poc temps han assolit el 75% de matèria aprofitable.

Segons dades del 2018, de tot el residu que genera Sabadell, només se'n recicla un 32,26%, el que implica que la resta, un 67,74%, no se selecciona. La normativa europea, i també la catalana, obliga a arribar fins al 60% dels residus reciclats abans del 2020.

Actualment s'ingressen aproximadament 1.300.000 euros per la recollida de residus, i si s'arribés com a mínim a aquest 60%, aquests ingressos podrien augmentar fins a gairebé 4 milions d'euros, asseguren des de l'Ajuntament. D'altra banda, aquest sistema convida més a anar a les deixalleries i al Punt Blau, en un moment en què el nombre d'usuaris ha disminuït.

Tres municipis del Vallès Occidental tenen ja aquest servei en marxa, Palau-Solità, Matadepera i Vacarisses. Barberà del Vallès l'aplicarà definitivament a partir de l'octubre vinent.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top