Publicitat
Ciutat

Retorn al refugi creatiu de la Colla

Enmig de la Vall d’Horta, a tocar de Sant Llorenç Savall, es troba el Marquet de les Roques. Una masia ja documentada a l’època medieval i que va ser restaurada l’any 1895 per Antoni Oliver i Buxó, avi del poeta Joan Oliver (conegut literàriament com a Pere Quart).

El Marquet de les Roques, diumenge / D.S.

I és aquí, precisament, on Oliver i la resta d’escriptors integrants de la Colla de Sabadell es trobaven per fer festa, discutir i plantar el bessó del que serien les seves irreverents posicions públiques. Unes festes a la casa-castell senyorial que només va aturar el cop d’estat del juliol del 1936.

Quasi un segle més tard, i en el marc de la Setmana Joan Oliver (alhora part de l’Any dedicat a la Colla de Sabadell), el Marquet de les Roques va ser revisitat aquest diumenge pels assistents a un itinerari teatralitzat.

El grup va pujar a la Font del llor, on els membres de la Colla van protagonitzar una acampada històrica. També van entrar al pati del Marquet (tot i que no pas a l’interior, ja que roman tancat pendent del seu condicionament). De fet, la propietat de la casa –amb masoveria que data de l’any 1200 i que va ser rehabilitada per l’arquitecte Juli Batllevell i Arús– recau avui dia en mans de la Diputació.

La ruta literària i memorialística va ser conduïda per l’actor sabadellenc Joaquim Roviralta, qui va explicar els racons de la finca amb les narracions dels autors de la Colla, com el mateix Joan Oliver, a més de Francesc Trabal i Armand Obiols. Roviralta estava caracteritzat com a Samsó, personatge extret de l’obra de teatre La fam.

Publicitat
Comentaris
To Top