Publicitat
Diners

La Generalitat prepara un paquet d’ajuts directes per a la indústria

Àngels Chacón en la vídeocoferència / D.S.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha anunciat un paquet d’ajuts “transversal” directes pensat per a les petites i mitjanes industrials que es presentaran la setmana vinent. La Generalitat encara ha d’estudiar quina serà la dotació d’aquests ajuts que seran compatible amb altres mesures.

Chacón ha fet aquestes declaracions en la trobada que tingut lloc a través de videoconferència amb una setantena d’empresaris del tèxtil de la ciutat. La reunió ha estat organitzada per la Fundació per la Indústria 1559, el Gremi de Fabricants de Sabadell i Texfor. La trobada tenia la finalitat de poder analitzar i valorar, conjuntament, la situació actual de la indústria tèxtil davant les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19, així com de les mesures per encarar el futur del sector.

La consellera d’Empresa i Coneixement ha recordat que els ajuts fins ara s’ha focalitzat en sectors com el turisme i el comerç, la Generalitat està preparant amb el departament d’Economia ajuts especialitzats pel sector de la indústria de manera transversal. Estarà molt orientat i pensat per a les petites i mitjanes empreses que “han patit com ningú els efectes de la Covid”. S’estan polint els aspectes jurídics per presentar-los la setmana que ve.

Cobertura legal per als ERTOs

La flexibilització laboral dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) ha estat una de les preocupacions dels empresaris. Si més no, al Vallès Occidental s’hi han registrat 10.125 expedients que afecten 88.858 persones. A més, el 60% de la indústria tèxtil ha presentat ERTO per força major, que deixaran d’aplicar-se un cop s’acabi l’estat d’alarma. El problema serà que les empreses no podran assumir el personal que torni a la feina perquè encara no hi haurà suficient producció. Chacón ha avançat que estan reclamant al govern de l’Estat que “s’ampliï la cobertura legal” en els establiments que continuaran tancats i que “se sigui conscient que la reducció de la facturació encara serà molt important”. En aquest sentit, la consellera ha avançat que els ERTOs de força major es convertiran en ERTOs de productivitat. “Sinó ens anirem a un gran nombre d’EROs i això és el que hem d’evitar”. Caldrà doncs que les empreses disminueixin les despeses tributàries, financeres, corrents i laborals. “Si no ens anirem a un desastre de molta gent a l’atur definitivament”, ha alertat.

La reconversió del tèxtil

Sobre el tèxtil, ha recordat que és “un sector clau”. Si més no, a Catalunya hi ha 800 empreses, que facturen més de 14.000 milions d’euros de facturació i que ocupa a 64.000 treballadors. Arran de la crisi del coronavirus, l’aprovisionament d’aquesta indústria ha esdevingut en un element clau. Segons Chacón, en el Pacte Nacional per la Indústria, que acaba aquest any, s’ha de veure com reconvertir certes indústries per garantir aquest aprovisionament. “Per salvar vides i per garantir aquesta seguretat sanitària haurem de dedicar una part de la nostra indústria en aquest abastiment”, ha destacat. En tot cas, la Generalitat està treballant en aquesta reconversió. “Tampoc voldríem reorientar una indústria que després es quedés sense feina, hem d’equilibrar molt bé quina serà l’oferta i la demanda”.

Així mateix, les grans marques ja s’estan plantejant retornar a la producció local. Per això, la consellera ha indicat que caldrà aprofitar aquesta oportunitat mitjançant la capacitat de reacció i la proximitat, que són un valor competitiu per a les empreses tèxtils catalanes.

Sobre el funcionament correcte dels avals ICO, Chacón ha explicat que està recopilant informació sobre el rumor que hi ha que “està tardant molt, que no estan al compte corrent de les empreses i que són lents”. En tot cas, ha admès que la situació és preocupant però “sense denúncia no podem fer la reclamació”.

Publicitat
Comentaris
To Top