Ciutat

VÍDEO: Un pàrquing de Sabadell, escenari de macrofestes de matinada

Parquineo en ple Centre fins a les 4 h. Música a tot drap, curses temeràries, amb alcohol i marihuana pel mig. La desescalada ha portat un nou maldecap als veïns de l’aparcament de la Creueta: les nits de dijous a diumenge, grups de joves es reuneixen per convertir la zona blava en un espai recreatiu.

Un cop tanquen les terrasses de l’Eix Central i a falta de discoteques i pubs on anar, les macrofestes a l’aparcament esdevenen la segona part de la nit sabadellenca. Desenes de persones es congreguen a l’espai per seguir amb la festa. En les trobades han arribat a coincidir més de 80 persones, segons afirmen al D.S. els veïns. “És com barraques per Festa Major”, explica una de les participants.

L’actitud que mostren els seus participants és incívica. Al soroll dels crits i la música cal afegir les virolles i les curses de cotxes i motos dins del pàrquing i en els carrers adjacents. A primera hora del matí, lamenten els veïns, encara es pot veure el rastre de les pixades i les ampolles d’alcohol buides. “Van borratxos i fumats. Se sent l’olor de porro des del balcó de casa. I fan molt soroll… no es pot dormir amb la finestra oberta perquè trontolla tota la casa”, assenyala la Maria Dolors, que viu just a tocar de l’aparcament. “No beuen Fanta ni fumen Winston”, afegeix la Maite, una altra veïna. Des de la residència Germanetes dels Ancians Desemparats, situada al carrer de Sant Joan, també ho pateixen: “Ens pensàvem que serien els primers dies de desconfinament, però s’ha convertit en una constant”.

La Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra han intervingut en diverses ocasions per dissoldre la festa. Tot i això, el veïnat apunta que hi tornen “al cap d’una estona o l’endemà”. Fins ara s’han obert 11 diligències i han multat alguns dels participants per saltar-se el decret de l’estat d’alarma. L’últim cap de setmana es van sancionar sis joves i es van realitzar sis identificacions per participar en trobades a l’aparcament. Malgrat l’actuació policial, el problema sembla que no es frena.

/CEDIDA

“De la Zona Hermètica al Centre”

“Hem passat de la Zona Hermètica al Centre, on es pot generar un problema de convivència”, assenyala el tinent d’alcaldessa i regidor de Seguretat, Jesús Rodríguez. En aquest sentit, el responsable polític de la Policia Municipal demana que s’imposi el seny davant la desescalada: “La ciutadania ha de tenir consciència dels seus actes. No podem posar un policia darrere de tothom”.

El rebombori, però, no és d’ara amb la Covid-19. Així ho constaten veïns, els cossos policials i la mateixa regidoria de Seguretat. Fa temps que l’aparcament de la Creueta és l’escenari de festes nocturnes, especialment després que l’oci nocturn s’hagi desplaçat al Centre. “Fa anys que hi ha problemes. Va a ratxes, però el que hi ha ara no ho havia vist mai”, exposa la Maite. “Ens van prometre que això seria un parc i no un pàrquing”, afegeix. La Maria Dolors demana posar algun tipus de vigilància per frenar el “descontrol”.

Sense poder sancionador

Sabadell té un problema per controlar l’incivisme: les mateixes normes municipals són un impediment per aturar els conflictes. L’ordenança de civisme actual s’ha convertit –irònicament– en una trava per a l’acció policial. Segons assenyala Rodríguez, abans de l’estat d’alarma no es posaven sancions per beure al carrer ni per sorolls. “La sanció econòmica era tan desproporcionada que mai s’ha tramitat”, apunta el regidor. I sense multes, només hi ha advertències.

L’Ajuntament de Sabadell prepara un nou marc legal per rebaixar l’import de les multes per així donar més marge a la Policia per “poder sancionar les persones que no es comporten”. Segons avança Rodríguez, s’inclourà la possibilitat que els menors d’edat responguin dels seus actes mitjançant el treball comunitari. “Posarem més pressió”, adverteix ja el regidor. Provisionalment, l’instrument per perseguir macrofestes a la via pública com la de la Creueta serà la sanció de l’estat d’alarma.

Patiu incivisme a les nits a prop de casa? Expliqueu-nos si es produeixen ‘botellons’, curses o altres problemes i us escoltarem

Comentaris
To Top