Publicitat
MARC BASTÉ ALUJAS

Compte enrere per un nou D.S.

Quan vam comunicar la continuïtat del Diari de Sabadell vam fer dos anuncis: que el dia de Sant Jordi ens presentaríem i explicaríem els nostres plans, i que durant el mes de juny llançaríem un nou diari, un Diari de Sabadell que ja podríem considerar plenament nostre. Des del passat 29 de març fins ara hem fet molta feina: hem publicat 24 edicions, més de 830 pàgines, hem muntat unes noves oficines i ens hi hem traslladat. Hem creat un equip jove, implicadíssim, ple d’energia i de talent que treballa molt més del que li tocaria per fer realitat aquest projecte comú, i hem aglutinat un grup entusiasta de socis i amics que ens fan costat incondicionalment. Però el diari que estem fent és un diari caduc, antic, basat en un model editorial que ha evolucionat molt poc en les dues últimes dècades. Fa vint anys, quan vaig fer de becari del diari un estiu, la maqueta i el disseny eren pràcticament idèntics a l’actual. Llavors, Internet encara era als seus inicis i Google i Facebook no existien ni a la imaginació dels seus creadors. Imagineu com ha canviat el panorama i quin poc sentit té fer el mateix que llavors. Com deia, doncs, encara no estem el fent «el nostre» diari.

Això canviarà el proper 26 de juny. La setmana vinent és el principi del canvi del D.S. Un cop assegurada la continuïtat del diari i consolidada la nova redacció amb l’Albert Solé al capdavant, ara toca fer el que vam prometre: l’evolució del model editorial, un nou model gràfic -incloent un nou disseny de la capçalera- i una nova web. Ja fa setmanes que, juntament amb un reduït grup de col·legues, amb qui he treballat en projectes similars a diaris i redaccions de mig món, estem treballant en un primer esbós de model i de redisseny. La propera setmana seran a Sabadell, treballant a la redacció amb tots els que fem el diari cada dia per ajudar-nos a fer del nou D.S., el diari que hem planejat, i donaran el tret de sortida a un procés creatiu intensíssim que culminarà el dimarts 26 de juny amb el llançament del nou Diari de Sabadell.

Què vol dir actualment redissenyar un diari?

Fa anys, quan els diaris encara eren els «propietaris de les notícies», redissenyar un diari era sinònim d’un major o menor lífting decoratiu: es tractava de seguir fent el mateix tipus de diari, però amb una aparença més moderna, més elegant, més llegible o senzillament diferent. Eren redissenys cosmètics que no qüestionaven el model periodístic, els fluxos de treball a les seves redaccions o com donar d’una altra manera les notícies o explicar les històries. Es tractava, simplement, de millorar els aparadors per vendre la mateixa mercaderia.
A mitjans de l’any 2018, tot això ja no és suficient. Repensar un diari inclou redissenyar-lo gràficament, per descomptat, però només com a conseqüència d’haver repensat el model editorial. El redisseny del Diari de Sabadell passa per repensar l’estratègia informativa i elaborar el model periodístic del diari, escoltant periodistes, lectors i anunciants. A partir d’aquesta setmana comença la fase final del procés. Cada setmana anirem compartint esbossos i avenços, i el dimarts 26 de juny us el presentarem públicament.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top