Publicitat
Oci i cultura

Sabadell recrea l’armistici de la Gran Guerra

Els actors recreen la signatura de l'armistici / Victòria Rovira

L’onze de novembre de 1918 es signava l’armistici entre els aliats i l’imperi alemany a un vagó de tren de Compiègne (França). Avui, en el marc del cicle “Sabadell i la Gran Guerra” la Joventut de la Faràndula, el Teatre del Sol i el Ciervo Teatre han recreat aquest acte al vestíbul de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de la plaça Major. L’acte ha comptat amb l’actuació de la Coral Estrella Daurada i una cercavila dels Gegants fins al Gremi de Fabricants, on s’ha celebrat una conferència sobre l’impacte que va tenir la Gran Guerra a Sabadell.

A les 11.00 h s’ha donat el tret de sortida a l’acte teatralitzat. No ha sigut coincidència, tot i que l’armistici es va firmar a les 5.20 h de l’11 de novembre de 1918, no va entrar en vigor fins les 11.00 h d’aquell matí. Els actors han arribat amb dos trens diferents, un provenia del nord i l’altre del sud. L’escena ha estat narrada per l’Estela Pérez i la Neus Elfa, mentre que els actors i les actrius han escenificat la signatura de l’acord entre els dos bàndols enfrontats.

Publicitat

Segons ha explicat el president de la Joventut de la Faràndula, Salvador Peig, l’acte es va coure entre les tres entitats des de fa uns mesos, i tot i els pocs assajos ha sortit genial. “Era una cosa diferent i era important commemorar-ho”, explicava Peig. Les tres colles de teatre es van preparar un guió i es van trobar en diferents ocasions per preparar-ho. L’ESDI ha sigut l’encarregada del vestuari que duien els actors.

Pel seu cantó, el comissari del cicle Sabadell i la Gran Guerra, Joan Brunet, ha destacat que l’acte ha sigut un èxit. La idea de l’acte era posar en relleu la importància del paper de l’indústria tèxtil de Sabadell entre 1914 i 1918. “Si bé, Espanya es va mostrar neutral, Sabadell va viure una etapa molt especial”, explicava Brunet. Aquest cicle també buscava un paral·lelisme amb l’actualitat, en aquell moment molta gent va arribar a la ciutat cercant oportunitats en situacions molt precàries, una situació, que segons Brunet, té paral·lelismes importants amb l’actualitat.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top