Ciutat

Hi ha massa carrils bici, o massa pocs?

L'opinió dels principals candidats a l'alcaldia sobre l'ús de la bicicleta a la ciutat

Un ciclista en un carril bici de la Concòrdia / LLUÍS FRANCO

Cotxes elèctrics, patinets elèctrics, transport públic i bicicletes. La mobilitat està canviant a totes les ciutats i Sabadell no n’és una excepció. Estem en un moment de transició, que encara està per definir, però en què la sostenibilitat serà un paper protagonista. En aquest mandat, el govern municipal ha apostat per reordernar la via pública amb l’objectiu de reduir el domini del cotxe i repartir-lo amb els altres mitjans de transport. Aquesta estratègia, que s’ha visibilitzat clarament amb la construcció de carrils bici a la Ronda Ponent i a la Concòrdia, no ha estat exempta de polèmica per l’alt cost i la manca d’usuaris.

Actualment, la ciutat disposa de més de 37 quilòmetres de xarxa ciclable, així com de més de 200 quilòmetres d’ús compartit. El pla director de la bicicleta ha proposat diverses mesures perquè Sabadell arribi als 120.000 desplaçaments diaris el 2030, un 14,6% més que ara. Actualment es fan 3.200 desplaçaments diaris en bici, només un 0,4% del total.

Un dels problemes per aconseguir aquesta fita és l’escassa connexió que hi ha entre els diferents carrils bici de la ciutat. Això és un hàndicap per a molts usuaris potencials que, a hores d’ara, continuen utilitzant altres mitjans de transports abans de fer el pas cap a la bici.

Publicitat

Sostenibilitat i seguretat

“El model dels vehicles de motor d’ús privat té els dies comptats”, va assegurar John Robert Etherington, expert de PostCarCity a la Fira de Mobilitat Sostenible que es va celebrar a Sabadell. “Estem davant d’una urgència sanitària per la contaminació, davant d’una situació de col·lapse a les ciutats, i greus perjudicis econòmics”, va assenyalar Etherington.

A banda del benefici ecològic, un altre dels factors clau és el de la seguretat. L’expert en mobilitat i president de Prevenció d’Accidents de Trànsit (PAT), Ole Thorson, és partidari de “reduir la velocitat dels carrers a 30 km/h per afavorir la convivència” de tots els mitjans de transport de la ciutat.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top