Publicitat
Ciutat

Roger Sales (Mossos): “Els estafadors ens estudien i sempre troben una nova manera de fer”

Entrevista a Roger Sales, cap de l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos d’Esquadra de Sabadell

Sales, al seu despatx de la comissaria dels Mossos de Sabadell / Victòria Rovira

És la cara visible de la policia catalana a Sabadell i el responsable de la seguretat de la ciutat i dels municipis veïns, una població que supera els 300.000 habitants. Roger Sales (Barcelona, 1969), cap de l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos d’Esquadra, analitza l’estadística de delicte i treu l’entrellat de les xifres a la capital vallesana.

A què es deu el creixement de delictes entre 2017 i 2018?

Sempre tenim variacions. Dit això, no és casualitat que l’increment dels fets delictius se situï vora els 400, el mateix que pugen les estafes. La víctima és aquí, però les ments pensants són a l’estranger.

Amb aquesta dificultat afegida, com es combaten les estafes des dels Mossos?

És evident que això no es combat amb cotxes patrulla. Els Mossos treballem des de la prevenció, amb consells de seguretat dirigits a la ciutadania. Mentrestant, estudiem els comportaments dels estafadors, però ells també estudien la policia. Aquest escenari és un peix que es menja la cua: quan hem lluitat contra les estafes, els estafadors sempre troben una nova manera de fer. 

Preocupa l’augment de robatoris a establiments, especialment després dels de la Rambla. Qui hi ha darrere?

Majoritàriament és delinqüència local. En el cas dels encastaments, els delinqüents sí que venen des de fora i actuen en cadena en diferents municipis amb un vehicle robat, que generalment és un BMW X5.

Com és que pugen els fets contra la salut pública un 28,9%? A què respon?

Fonamentalment són plantacions de marihuana que hem localitzat. Darrere d’aquest delicte n’hi ha d’altres: ocupacions d’habitatges i punxen l’aigua i la llum. De fet, en alguns casos descobrim la plantació quan la comitiva judicial fa el desnonament.

Lleugera variació en les agressions sexuals. Els experts alerten que no es denuncien totes…

Vull pensar que totes les agressions estan denunciades, perquè és el que s’ha de fer, però no és així. La majoria les duen a terme persones properes a la víctima: un familiar, un veí… i en un espai tancat. El cas de la Manada de Sabadell és atípic.

Com us coordineu amb la policia municipal?

Tenim camps comuns on treballar. La lluita contra la delinqüència, per exemple, es treballa conjuntament, ens reunim cada dues setmanes. Podríem ser l’exemple per a molts llocs.

Són suficients els efectius de Mossos per abordar la delinqüència?

Som menys dels que hauríem de ser. Han passat uns atemptats, s’ha de reforçar la intel·ligència  i també l’ordre públic.

GRÀFICS: Estafes a cop de clic, un risc en augment

Publicitat
Comentaris
To Top