JOSEP MERCADÉ

L’agost no compta

[Per Josep Mercadé, periodista]

Si sou dels que feu vacances el mes d’agost i heu marxat de Sabadell uns dies o unes setmanes segur que no heu estat sols. Quan sortim de casa aquest mes la principal sensació és que hi ha gent per tot arreu. Nosaltres també som part d’aquesta gent i contribuïm al fet que els indrets escollits per passar les vacances s’acabin col·lapsant. Aquesta situació afecta la qualitat dels dies de descans i, fins i tot, genera estrès vacacional a les persones que els gaudeixen.

Tenim el costum de convertir l’agost en un mes que pràcticament no compta. Fem que la vida quedi alterada per la paralització de gairebé tota l’activitat i també de molts serveis. En aquest sentit hi poden guanyar els sabadellencs i sabadellenques que es queden a la ciutat. Com publicava el D.S fa pocs dies, tres de cada deu diuen que no es poden permetre anar de vacances per la seva situació econòmica.

La part positiva és que Sabadell a l’agost és una ciutat molt tranquil·la. Baixa el trànsit i, per tant, la contaminació. La llàstima és que la calor i l’alta humitat, afavorides pel ciment que ens envolta, dificulten poder dormir a les nits. El tancament de comerços també contribueix que tot bategui molt més lent, tot i que els comerciants són conscients que tancar no és un bon negoci, però si no hi ha públic no tenen més remei.

L’absurda festa del 15 d’agost –una data en què gairebé tot és tancat– és aprofitada pels pocs que no tanquen per fer-ho uns dies i guarir-se del mono de no fer vacances. Passat aquest interval, acabem d’encetar una setmana de transició en què la fi de la gratuïtat de la zona blava ens avisa que a poc a poc la ciutat tornarà a despertar d’aquesta letargia que a Sabadell gairebé s’allarga fins passada la festa major.

Nord enllà, com deia el poeta, hi ha gent que això de les vacances ho fan diferent. Em refereixo concretament a Alemanya. En aquest país s’estableixen cada any uns torns rotatoris de vacances per cada land o regió. L’objectiu és evitar col·lapsar i frenar totalment l’activitat econòmica i facilitar que als llocs de vacances no es concentri tot en un període curt de temps. El resultat és que, tot i una població de 82 milions de persones, s’aconsegueix una distribució més equilibrada de les persones que fan vacances.

Aleshores passen coses tan sorprenents com ara que el nou curs escolar al land de Berlín aquest any va començar el passat dia 5 d’agost. Us ho imagineu aquí?

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top