Vallès

Els partits judicials de la comarca han registrat més de 1.000 denúncies per violència masclista

Material de sensibilització del Consell Comarcal / D.S.

“Les dades són terribles”. Així presentava la consellera comarcal de Drets Socials, Míriam Casaramona, les 1.009 denúncies presentades per violència de gènere durant el primer semestre de l’any 2019 als 4 partits judicials de la comarca –Sabadell, Terrassa, Rubí i Cerdanyola–. En aquest període de temps ja s’ha registrat més d’un 50% de les que es van produir l’any 2018, que van sumar un total de 1.924. També són destacables les dades d’ordres i mesures de protecció judicials. Durant el primer semestre de l’any 2019, s’han adoptat un total de 92 mesures preventives als partits judicials de la comarca. Aquesta xifra representa més de la meitat de les que es van registrar el 2018, que va comptabilitzar 170 ordres i mesures. De les denúncies registrades, un 82,6% van ser presentades per la mateixa víctima, l’11,5% ho va fer amb un part de lesions i el 4,9%, amb intervenció policial directa.

En total, més de 1.000 dones han estat assassinades d’ençà que es van començar a recollir les dades l’any 2003. Aquestes dades formen part d’un informe més exhaustiu que farà públic el Consell Comarcal al voltant del 25 novembre, amb motiu del dia internacional de l’eliminació de la violència contra les dones.

Setena edició del ‘Piula’

Entre les activitats i les accions de prevenció que desenvolupa el Consell Comarcal, es posa especial èmfasi en aquelles dirigides al jovent. Enguany, es posarà en marxa la setena edició del concurs de ‘Piulades per unes relacions lliures de violències’. “L’objectiu és sensibilitzar contra la violència masclista el jovent i promoure el diàleg dins del marc d’unes relacions igualitàries”, explicava Casaramona.

En aquesta activitat podran participar joves majors de 14 anys i hauran de respondre una senzilla pregunta: “I tu? Què en dius de la violència masclista?”. L’any passat hi van participar més de 1.000 joves de la comarca, fet que es valora com a molt positiu des del Consell Comarcal.

Tallers 

Més enllà del concurs de piulades, des del mes d’octubre i fins al mes de desembre també es duran a terme diferents tallers als centres educatius de la comarca dels municipis de menys de 20.000 habitants. Aquestes activitats estan adreçades a l’alumnat de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius. L’objectiu, segons expliquen des de l’ens comarcal, és “assolir un canvi sociocultural que afavoreixi les relacions interpersonals igualitàries i lliures de violència”. En aquests tallers es tractaran temàtiques diverses com l’amor romàntic, la sexualitat o l’apoderament de les dones”.

Un d’aquests tallers és un d’autoprotecció per a noies que es realitzarà a centres escolars i casals de joves i que persegueix “incrementar l’autoestima de les noies i contribuir a millorar la seva seguretat i autonomia” a través de tècniques d’autodefensa. Per ara, només ha sol·licitat aquest taller el municipi de Polinyà.

Publicitat
Comentaris
To Top