Josep Rof

Un conte de Sabadell (o no)

[Per Josep Rof, enginyer industrial i expert en innovació]

En Marc es lleva ràpidament. Es vesteix per anar a córrer i surt al carrer. Li agrada fer esport al matí abans d’anar a treballar.

Surt de casa i comença lent per anar escalfant. Els carrers estan impecablement nets. Des que s’utilitza la recollida dinàmica s’ha acabat la brutícia. I com que està net, la gent no embruta. Ara, quan un contenidor està pràcticament ple, envia un senyal al sistema de recollida. Instantàniament i utilitzant un sistema d’intel·ligència artificial, es planifica la millor ruta per recollir les escombraries. A més, amb un sistema de supervisió es detecten quan es tiren deixalles fora dels contenidors.

Segueix baixant cap al Ripoll. El cos es va escalfant i va agafant la forma. Com que és d’hora, a mesura que s’acosta a un fanal, la intensitat lumínica puja. Ara els llums no estan encesos tota la nit, malgastant i creant pol·lució lumínica. Quan algú s’acosta, el sistema ho detecta i augmenta la llum. En molt poc temps, la ciutat va recuperar la inversió. A més, ha estat un altre cas per combatre l’emergència climàtica.

Ja ha arribat al Ripoll. Quina diferència de fa uns anys! Ara la ribera del riu és un lloc de gaudi. Especialment la banda dreta, que té unes terrasses que baixen fins a la llera. Ara toca accelerar una mica. Ha d’arribar d’hora que avui té molta feina.

En Marc és un emprenedor i, de moment, ja ha creat dues empreses. Sabadell ha despertat i torna a ser la ciutat dinàmica que era en les millors èpoques del tèxtil. En Marc va estudiar el grau d’Empresa i Tecnologia a la UAB, i l’entorn de coneixement al voltant de l’eix de la Gran Via el va ajudar a crear les dues empreses. Ara Sabadell és un lloc desitjat i els ingressos per càpita estan entre els més alts de Catalunya.

La primera empresa que va crear és de drons medicalitzats. Entre els seus coneixements tecnològics, l’ajuda de l’ESDi en el disseny i la del Parc Taulí com a centre de referència en trasplantaments, així com la proximitat de l’aeroport per fer proves, van fer possible el seu somni.

Publicitat

El creixement de l’empresa l’ha obligat a ampliar les instal·lacions. Abans de sortir ha mirat com estava el seu expedient a l’Ajuntament. Ja no fa falta preguntar. Amb el seu certificat digital de blockchain pot veure com està en qualsevol moment. De fet, en menys d’un dia ja ha passat les primeres fases. Un sistema d’intel·ligència artificial fa les primeres anàlisis. Els tècnics només es dediquen als temes de fons. En menys d’un mes ja ho tindrà. Encara recorda que en una època l’Ajuntament se saltava totes les lleis i, en comptes dels màxims 3 mesos legals de resposta, s’hi estava més d’un any.

Ara deixa el riu i torna a pujar cap al nucli urbà. Quina transformació! Els barris que miren el riu van ser dels primers que es van revalorar. Ara tothom vol anar a viure a Can Puiggener, Covadonga o Nostra Llar!

Està arribant a casa i pensa en la seva segona empresa. L’entorn de start-ups de l’Artèxtil el va ajudar a trobar socis i finançament. Aquesta empresa es dedica a automatitzar la traducció amb sistemes d’intel·ligència artificial i l’existència de l’Escola d’Idiomes a Sabadell va ser clau. A partir d’una traducció genèrica, tipus Google Translate, el seu sistema té uns algorismes sectorials que refinen la traducció i mantenen el format tipogràfic i de disseny original. D’aquesta manera, les empreses estalvien encara més en la feina manual de postproducció. I com que la informació creix de manera exponencial, cada vegada hi ha més coses a traduir i la seva empresa té més feina.

Ja està arribant a casa. Encara el sorprèn el silenci des que la gran majoria del trànsit és de vehicles elèctrics. Ser la primera ciutat de Catalunya a decretar l’alerta climàtica va ajudar aquesta transformació.

Ja és a casa. Ara a la dutxa i després, a la feina!

Bé, aquest escrit podria ser un conte... o no.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top