Ciutat

Vacances post-Covid: tornem al poble

Vam entrar al 2020 debatent sobre la necessitat de reduir els vols en avió, per així evitar emissions contaminants. La profecia s’ha fet certa, però no pas perquè hi hagi agafat força el discurs de Greta Thunberg. Més aviat per la insòlita crisi sanitària mundial de la Covid-19, que redefinirà la forma en què fem turisme. Almenys el d’enguany.

Tots els experts consultats hi coincideixen: tornem al poble, o més ben dit, a espais sense aglomeracions, per evitar contagiar-nos. “Farem com fa 40 anys”, vaticina Jordi Roca, president del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Sabadell. “No podrem fer grans viatges, així que sortirem un dia o dos amb la família”, exposa.

I és que la por psicològica a contagiar-se de Covid-19 és l’arrel d’aquest canvi. Per aquest motiu, apunten els experts, evitarem el transport col·lectiu. Anirem de vacances allà on puguem arribar en cotxe. Tornarà, doncs, aquella fotografia amb tot el cotxe ple fins dalt. Tornen els anys 80.

Agroturisme, a l’alça

Aquesta és la sensació que impera també en els establiments turístics de la comarca, especialment als pobles limítrofs amb el parc natural de Sant Llorenç. “La gent no vol anar-se’n lluny, així que es potenciarà el turisme intern”, diu Francesc Sánchez, de l’allotjament rural Naturcasas, a Sentmenat. “I la gent de Barcelona no anirà gaire lluny, així que es repartiran més pel territori”, afegeix. Josep Saladelafont, de l’hostal Cal Pla, també creu que aquest estiu “serà el del turisme de proximitat”. Aquest establiment de Sant Llorenç Savall espera acollir el turisme familiar i de muntanya, de catalans que vulguin fer senderisme i conèixer pobles petits.

A parer seu, el canvi de paradigma serà aquest: en comptes de fer tres escapades de tres o quatre dies durant l’estiu (un a Menorca, un a Roma i un Bilbao; posem per cas), enguany llogarem una casa rural o una roulotte a un càmping durant quinze dies. O anirem més temps a la segona residència. I si no en tenim, a la que ens deixi algun familiar.

Per tant, les terres d’interior guanyaran turistes, especialment en proporció a l’edat. Els més grans seran més conservadors i previnguts, i buscaran espais no aglomerats a l’interior. En canvi, els més joves s’arriscaran més i intentaran fer platja tant sí com no.

Salvar l’estiu, però no l’economia

“A més, hi haurà molta pressió per tal que es faci turisme nacional”, explica Joan B. Casas, exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya. “Països com França i Itàlia ja han anunciat ajudes econòmiques per a les famílies que facin vacances al mateix país”, afegeix, “per tal d’evitar la pèrdua de la competitivitat dels seus sectors turístics”. En el cas italià és de 500 euros a les famílies amb criatures, 300 a parelles sense fills i 150 a viatgers individuals. L’economista sabadellenc sosté que a l’Estat també s’hi acabarà implantant alguna ajuda equivalent.

Ara bé, ni amb un bon estiu nacional se salvaria l’economia. “No aporta divises exteriors; és el turisme internacional el que genera entrada de diners”, exposa Joan B. Casas. I la seva caiguda equival a deixar d’exportar, en termes macroeconòmics.

Tot i així, creu que el termini de reconducció del sector turístic serà més ràpid del que es pensa: “Hi ha hagut una crisi, sí, però les estructures no estan danyades”.

I les agències de viatges? 

No és, però, un optimisme que comparteixin algunes agències de viatges de Sabadell. És el cas d’Albert Jalón, de l’agència City Viatges, qui avança que s’està plantejant tancar el negoci. A banda dels dos mesos i mig de tancament obligatori, en què no ha tingut ingressos però sí despeses de lloguer, hi afegeix les suspensions en massa dels viatges programats. “La gent ens ha cancel·lat tots els viatges que tenien contractats durant el 2020”, explica.

Jalón assegura que el turisme internacional i el gran viatge, que són els punts forts d’una agència de viatges, ja s’ha perdut almenys enguany. “I per anar a Salou o a les Canàries, la gent ho gestiona des de casa, no ve a una agència de viatges”, assegura.

I fins i tot percep problemes per fer turisme tradicional: “Les separacions dins l’avió, la normativa dels hotels, l’aforament a les platges, controlades pels socorristes amb xiulet… Al final dius: ‘doncs em quedo a casa!’”.

Dins de Catalunya

A priori, doncs, augmentarà l’anomenat turisme responsable. I l’agost potser mostrarà una estampa més pròpia de maig. Perquè tot apunta que els sabadellencs i vallesans no anirem gaire lluny, a l’estiu. Dins les comarques catalanes o les aferrades, com Aragó i el País Valencià. Però només diem a priori. I és que la incertesa és el signe d’aquest temps de coronavirus. Els mals auguris pels avions podrien canviar fàcilment l’endemà.

El Vallès també vol sortir al mapa i atraure turisme metropolità

Comentaris
To Top