Publicitat
Ciutat

L’automatització a mida, l’oportunitat per créixer

L'empresa Audepro està a Can Roqueta / LL.F.

Convertir la crisi en una oportunitat és un dels valors dels emprenedors. Els quatre socis fundadors d’Audepro Tecnic S.L. van aconseguir que una situació adversa com va ser el tancament de l’empresa multinacional on treballaven fos l’excusa per iniciar una aventura empresarial. Cinc anys després, aquesta companyia especialitzada en automatització fabrica maquinària a mida, solucions per a la producció, manteniments i sistemes de transport a unes 30 empreses des de la seva nau al polígon Can Roqueta de Sabadell.

Un client de l’empresa en la qual treballaven va requerir la seva ajuda després del tancament. Volien tractar amb les persones amb les quals havien treballat durant molt de temps. Els quatre companys formaven un bon equip complementari en què cadascú és expert en la seva àrea. José Antonio Mena és el responsable del departament elèctric; Àlex Cabré, l’enginyer projectista; Jordi Noguera, el mecànic; i Braulio Argento, el programador.

L’any 2013, van decidir capitalitzar l’atur i fer-se autònoms. Amb una inversió mínima, van comprar un parell d’ordinadors portàtils i van començar a treballar des de casa. Després van trobar un local de Sabadell, però aviat es va quedar petit. Aleshores, emulant els emprenedors d’èxit, van recórrer al garatge de la mare del Jordi a Cerdanyola del Vallès per disposar de més espai per muntar els projectes. “El primer any va ser molt dur, ningú va cobrar res”, recorda Àlex Cabré. Finalment, van decidir constituir-se en una societat limitada i van trobar la nau al polígon de Can Roqueta de Sabadell que els permetria créixer.

Audepro Tecnic S.L. es dedica a l’adaptació i ajudes a les empreses per l’automatització. La seva tasca comença amb un estudi, i un cop ja arriben a parlar el mateix llenguatge que el client, es dissenya el projecte. Aleshores, compren les peces que es necessiten per fabricar la màquina. “Els nostres proveïdors són de km 0”, destaca Cabré. A la nau fan l’assemblatge i a la fàbrica del client es fa la posada en marxa de la màquina. “Són projectes a mida”, assenyala l’enginyer.

Audepro Tecnic S.L. ha passat de tenir només un client procedent de l’altra empresa a comptar ara amb una cartera d’uns 30. Són del sector farmacèutic, de l’alimentació i l’automoció. Sovint són grans empreses multinacionals amb seu a Catalunya, tot i que sobretot treballen per a Pimes i autònoms.

Inversió inicial:  Capitalització d’atur

Facturació inicial: 600.000 euros

Facturació actual: 1,2 milions d’euros

Plantilla: 9 persones

El seu creixement és evident. Han doblat la facturació passant dels 600.000 euros el primer any fins als 1,2 milions d’euros actuals. En puntes de feina, la plantilla, que és de 9 persones, s’ha hagut de reforçar arribant fins a 18 treballadors. Són excompanys de l’altra empresa que han estat contractats com a autònoms. No obstant això, Audepro Tecnic S.L. no vol morir d’èxit. El sistema de pagament del sector juga en contra, ja que es pot perllongar mesos.

Ara està desenvolupant un projecte d’I+D que consisteix en el disseny d’un robot que treballarà només amb dos motors. El presentaran en una fira a Madrid el pròxim mes de setembre.

Àlex Cabré, Enginyer d’Audepro Tècnic
Recomanaria a algú emprendre?
Que ho provi, s’ha de provar. Tant de bo ho haguéssim fet abans. He patit molt amb atacs d’ansietat, però no ho canvio per res. És com elmeu nen. Ho portem bé entre els quatre.

Què és el pitjor de l’experiència?
Que t’ho menges tot. Si cal comprar folis per imprimir, si cal trucar a la companyia d’alarmes…

I el millor?
La llibertat que et dona. Els primers anys vaig treballar molt a casa i estava la mar de bé. Però quan comença a arribar material ja no pots com a autònom.

dificultats ha tingut, potser la burocràcia?
Sí, però és un tràmit que s’ha de complir.

I el finançament?
El finançament amb els bancs, zero. Sempre hem tirat de fons propis.

Publicitat
Comentaris
To Top