Publicitat
Diners

Camper Diem aposta per l’eficiència energètica

La furgoneta de Camper Diem amb les plaques solars instal·lades / ÓSCAR ESPINOSA

És el primer vehicle ‘camper’ d’alta eficiència energètica. La cooperativa sabadellenca Camper Diem, que es dedica des del 2014 a fer habitable qualsevol tipus de furgoneta, ha dissenyat i creat l’Energy Eficiency Van. El prototip es presentarà dilluns en el marc del Saló Internacional del Caravaning de Barcelona.

El vehicle, amb un xassís de 5,40 metres de llargada, compta amb el sistema de propulsió híbrid GLP-gasoil. Això permet disminuir les partícules contaminants del motor i obtenir l’etiqueta ECO, amb els avantatges que comporta per circular en grans ciutats i a l’àmbit fiscal (impost de circulació, peatges, zona blava…).

A més, la furgoneta incorpora un sistema de captació d’energia solar fotovoltaica amb una potència de 730 watts. A partir de dos panells orientables es pot maximitzar la captació solar en qualsevol època de l’any. El sistema elèctric i de captació fotovoltaica del vehicle està monitorat per conèixer l’estat i evolució de l’energia obtinguda i consumida. La il·luminació interior es basa en tecnologia LED que ofereix consums molt eficients.

El baix consum permet dotar el vehicle d’un sistema per compartir l’excedent d’energia solar generada amb altres usuaris que tinguin demanda. Aquest sistema ofereix una autonomia total tant en aquesta furgoneta com a altres vehicles que l’acompanyin. Així mateix, s’ha millorat el sistema d’aïllament i dels acabats per tenir la màxima eficiència.

El projecte s’ha desenvolupat amb el suport de la Generalitat a través dels projectes Singulars de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativisme. Aquest programa dona suport a projectes innovadors que generin ocupació des de l’economia social. “El model que promovem és de turisme respectuós amb el medi i la natura, intentem que els vehicles també vagin en consonància”, ha explicat Albert Boada, un dels socis fundadors de Camper Diem.

Uns 40 vehicles a l’any

El 2003, Albert Boada i Jordi Llorens es van trobar per casualitat i van concloure que tenien el mateix projecte: crear una empresa per convertir furgonetes en habitatges. L’any següent van crear l’empresa preveient un esclat de la camperització de vehicles i el 2005 van constituir-se en cooperativa. Fins aleshores, no han parat de treballar. Actualment, la plantilla de Camper Diem compta amb 9 persones. Després d’uns primers moments d’inversions, l’any passat la cooperativa va sortir de les pèrdues per primer cop amb una facturació de 820.000 euros. La previsió per al 2018 és mantenir aquesta xifra. De fet, cada any adeqüen 40 vehicles que divideixen en tres formats: petits, mitjans i grans. El cost d’una camperització és d’entre 20.000 i 25.000 euros, sense incloure el vehicle.

Publicitat
Comentaris
To Top