Ciutat

Smatsa torna a irrompre en el tauler polític

Ple municipal: el govern retrà comptes; els representants dels treballadors portaran una moció per forçar un acord

Manifestació d'Smatsa (arxiu) / ÓSCAR ESPINOSA

El conflicte entre Smatsa, l’empresa de neteja i recollida de residus de Sabadell, i l’Ajuntament tornarà a ser el centre del debat polític en el darrer ple de la legislatura del proper dijous. El govern municipal, representat pel regidor Lluís Perarnau, retrà comptes sobre la problemàtica amb l’empresa, originat en origen per la concessió milionària –un contracte de 25 milions anuals– per part del govern de l’exalcalde Manuel Bustos.

Al mateix temps que el govern farà balanç de legislatura, els representants dels treballadors portaran una moció al ple, que serà sotmesa a debat dels diferents grups municipals. El text, elaborat pel sindicat UGT, apel·la a una resolució del conflicte dialogada i considera que les dues parts han de cedir.

La justícia denega les cautelars i l’Ajuntament reclama a Smatsa 2,2 milions d’euros dels anys 2014 i 2016

El sindicat considera que s’ha utilitzat el conflicte com una “arma llancívola” i que el govern municipal ha decidit apostar per la municipalització del servei “a esquenes dels legítims representants dels treballadors”, en paraules del màxim representant d’UGT, Braulio Campoy, que ha arribat a parlar de “falta d’entesa malintencionada“.

En la peça 28 del Cas Mercuri, s’investiguen diversos alts càrrecs i regidors de l’Ajuntament de Sabadell per diversos delictes contra l’administració pública, falsetat documental, blanqueig de capitals i frau electoral, entre d’altres, per la concessió adjudicada pressumptament de manera fraudulenta i tota una sèrie de suposades contrapartides a càrrecs del PSC.

Les irregularitats detectades a l’Ajuntament

L’Ajuntament ha detectat diverses irregularitats des del 2015, quan es va produir el canvi de govern. Les anomalies que ha trobat el govern toquen diversos punts relacionats amb la prestació del servei de neteja i recollida de residus, atorgat a Smatsa en un macrocontracte prorrogable fins el 2032.

Cas Smatsa: així es va pagar el sopar dels 100.000 euros de Bustos

El govern aprecia, a banda del que consideren evidències que el contracte es va adjudicar de manera incorrecta, que el servei d’Smatsa s’ha dut a terme sense control i augmentant la facturació a través de serveis duplicats o falsejats.

Primer pas pel porta a porta

Encara en relació als residus, en el ple municipal de demà dijous s’aprovarà el pla local de prevenció de residus de Sabadell 2019-2024, que preveu la implementació progressiva de la recollida de residus porta a porta a Sabadell. Segons ha exposat l’alcalde, Maties Serracant, aquest migdia la previsió és que sigui actiu pel comerç com a màxim al 2020 i posteriorment s’ampliarà en zones residencials.

“El model porta a porta, tan a municipis petits com grans, aconsegueix una separació superior”, ha exposat Serracant, que ha reivindicat aquesta mesura per aconseguir que Sabadell compleixi amb els estàndards de reciclatge estipulats per la Unió Europea i que actualment Sabadell incompleix.

Amb l’aplicació del pla, l’Ajuntament assegura que es reduirà la generació de residus municipals, en un 20%, l’any 2024 (respecte a l’any 2010).

Comentaris
To Top