Ciutat

NEGOCIACIONS 26-M | El dilema de Morell (Podem): crossa ‘indepe’ o socialista?

Segons ha pogut saber aquest diari, l’entorn més immediat de Morell té recels a pactar amb els independentistes

Marta Morell (Podem), fa uns dies a la plaça de la Concòrdia / Victòria Rovira

La podemista Marta Morell es troba en una cruïlla. L’escenari després de les eleccions del 26-M només deixa dues opcions: o opta per abstenir-se i facilitar un govern del PSC, o se suma a un possible acord de 14 regidors amb ERC, Crida i Junts per investir Juli Fernàndez. La dicotomia no és gens senzilla: si pacta amb el PSC, Morell córrer el risc de debilitar el seu espai, ja molt minvat a Sabadell i arreu. Si ho fa amb ERC, se la pot veure com la crossa de l’independentisme.

Els dubtes tenen a veure amb el debat pel Procés, que ha contaminat la pugna per la investidura del proper alcalde. Tal com passa a Barcelona i en altres punts de Catalunya, els podemistes debaten el seu paper en un escenari més polaritzat que mai. Segons ha pogut saber aquest diari, l’entorn més immediat de Morell té recels a pactar amb els independentistes. Els cercles veïnals –primer de tradició del PSUC i després del PSC– no veuen amb bons ulls ni ERC ni el seu candidat, Juli Fernàndez. En declaracions al D.S., Morell nega que aquest sigui el posicionament explícit de la direcció sabadellenca i assegura mantenir “tots els fronts oberts”.

Podem manté el veto a qualsevol govern amb “les dretes catalana [Junts] i espanyola [Ciutadans]”. La polarització política i l’aritmètica, però, no li juguen a favor: tot i que Sabadell és una ciutat d’esquerres, qualsevol acord per tirar endavant iniciatives del dia a dia passarà per la dreta. Per aconseguir els 14 vots de la majoria –deixant Podem al marge– el PSC només pot pactar amb Ciutadans i Junts, i el bloc ERC-Crida amb Junts [veure el gràfic inferior].

Primers contactes

Al marge de la situació a les files de Podem, les formacions polítiques han realitzat reunions en aquesta primera setmana després de les eleccions del 26-M. És una primera presa de contacte, res ferm: no es parla de programa conjunt, ni del futur govern ni de càrrecs, sinó de si l’alcaldia recau en Marta Farrés (PSC) o Juli Fernàndez (ERC). Els republicans s’han desplegat per aconseguir els 14 vots –la suma dels republicans, Crida per Sabadell, Junts i Podem–. Aquestes primeres trobades s’han centrat en l’alcaldia republicana i poc en línies estratègiques, com demanden els possibles socis, que guarden cautela.

Objectiu: un acord per desbancar el PSC de l’alcaldia

Mentrestant, els socialistes temptegen el terreny, prudents i a certa distància, esperant que el pacte a quatre –l’únic possible per desbancar-los– fracassi. Cal constatar que l’alternativa no existeix per parlar seriosament amb Cs, Junts i Podem, els socis entre els quals poden triar. Partits, per cert, compatibles amb el PSC, però incompatibles entre ells.

Ciuró, l’altra clau

Junts per Sabadell –juntament amb Podem– pot jugar a dues bandes. La formació de Lourdes Ciuró exigeix deixar de parlar de lideratges i parlar de govern i de programa. Són conscients que se’ls està apartant d’acords d’esquerres en altres punts del país i que jugaran les seves cartes. Tot i mostrar preferències per ERC, la premissa és: o govern, o govern.

Des de Junts demanen no entregar l’alcaldia “amb un xec en blanc”. De fet, la mateixa Ciuró exigeix concreció en propostes de ciutat, i no parlar de càrrecs. “Això no és un mercadeig”, exposa a aquest diari. Posa data màxima a qualsevol acord i ja adverteix que no esperarà fins al mateix dia de la investidura, el 15 de juny. “El 14 com a màxim. Si no, em votaré a mi mateixa”, deixa clar de cara a la resta.

Comentaris
To Top