Ciutat

La taula periòdica i Marie Curie, a les portes del Nadal

La Fundació Bosch i Cardellach va celebrar ahir la segona edició del projecte ‘Ciència per Nadal’, en la qual van participar quatre centres de la ciutat

Un dels estudiants participants fa una pregunta al professor Xavier Roqué, al fons de la imatge / LLUÍS FRANCO

Quatre centres educatius, alguns centenars d’alumnes de primer de Batxillerat, un professor universitari i un tema científic a tractar: la taula periòdica dels elements. El còctel era tan estimulant com agosarat. Però ahir, a l’auditori de l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, es va demostrar possible i productiu.

La Fundació Bosch i Cardellach va celebrar ahir l’acte central de la segona edició del projecte Ciència per Nadal, inspirada en les Christmas Lectures de la Royal Institution de la Gran Bretanya i vinculada a l’assignatura curricular Ciència per al Món Contemporani. L’objectiu, expliquen els seus impulsors: “Fomentar el coneixement de la metodologia científica a través de la visita a un coneixement científic d’impacte”.

Aprofitant que el 2019 és l’Any Internacional de la taula periòdica dels elements químics, els organitzadors van convidar a Sabadell el doctor Xavier Roqué, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Físic, historiador de la ciència i docent del departament de Filosofia de la UAB, Roqué va impartir una xerrada centrada en la història de la taula periòdica; però fent una parada especial a explicar la vida i obra de la doble Premi Nobel, Marie Curie, descobridora del radi i el poloni, i que Roqué ha estudiat en profunditat.

La visió multidisciplinària del professor –que va recomanar adoptar en el futur als estudiants– va permetre als alumnes dels instituts Jonqueres, Pau Vila i Sabadell, i els del col·legi Sagrada Família, obtenir una visió holística del tema i llançar diverses preguntes al final de la xerrada. “És una experiència molt engrescadora, en la qual participes de la ciutat amb diverses escoles a la vegada. Tots treballant en la mateixa línia”, deia en sortir la professora del Sagrada Família Rosa Marfà, “per a mi ha estat molt interessant. I crec que per als nanos el sol fet de fer una cosa diferent ja és positiu”.

Comentaris
To Top