
Quatre centres educatius, alguns centenars d’alumnes de primer de Batxillerat, un professor universitari i un tema científic a tractar: la taula periòdica dels elements. El còctel era tan estimulant com agosarat. Però ahir, a l’auditori de l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, es va demostrar possible i productiu.
La Fundació Bosch i Cardellach va celebrar ahir l’acte central de la segona edició del projecte Ciència per Nadal, inspirada en les Christmas Lectures de la Royal Institution de la Gran Bretanya i vinculada a l’assignatura curricular Ciència per al Món Contemporani. L’objectiu, expliquen els seus impulsors: “Fomentar el coneixement de la metodologia científica a través de la visita a un coneixement científic d’impacte”.
Aprofitant que el 2019 és l’Any Internacional de la taula periòdica dels elements químics, els organitzadors van convidar a Sabadell el doctor Xavier Roqué, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. Físic, historiador de la ciència i docent del departament de Filosofia de la UAB, Roqué va impartir una xerrada centrada en la història de la taula periòdica; però fent una parada especial a explicar la vida i obra de la doble Premi Nobel, Marie Curie, descobridora del radi i el poloni, i que Roqué ha estudiat en profunditat.
La visió multidisciplinària del professor –que va recomanar adoptar en el futur als estudiants– va permetre als alumnes dels instituts Jonqueres, Pau Vila i Sabadell, i els del col·legi Sagrada Família, obtenir una visió holística del tema i llançar diverses preguntes al final de la xerrada. “És una experiència molt engrescadora, en la qual participes de la ciutat amb diverses escoles a la vegada. Tots treballant en la mateixa línia”, deia en sortir la professora del Sagrada Família Rosa Marfà, “per a mi ha estat molt interessant. I crec que per als nanos el sol fet de fer una cosa diferent ja és positiu”.