Oci i cultura

Cinema en ‘stop-motion’: 5.000 ‘frames’ en 8 minuts

Fotograma de 'Cua de sirena', basat en les il·lustracions de Joan Turu / D.S.

Han estat 1.900 hores de realització al taller de figuretes i plastilines que té Miki Emes. D’aquí han sorgit fins a 5.000 frames (fotografies estàtiques), que ajuntant-les i passant-les a alta velocitat configuren el curtmetratge Cua de sirena, de 8 minuts escassos. “Realment, és film petit, però tècnicament molt laboriós”, explica la sabadellenca Alba Barbé i Serra, directora del curtmetratge produït per l'entitat Actuavallès.

Un prodigi de la feina artesana, nascut al taller que té Emes a Palma (Mallorca). Així doncs, per què emprar una tècnica tan dificultosa? “Per nosaltres, l’stop motion és una tècnica d’animació que empra un material molt físic, que s’ha de modelar amb les mans, tot i que és feble i laboriós”. I aquesta és, alhora, una bona descripció de la identitat de gènere de les persones, “que és extremadament modelable”, sosté Barbé i Serra.

D’aquí surt el paral·lelisme buscat entre el material dels ninots i la mateixa temàtica del curtmetratge: l’expressió de gènere, especialment en la canalla. “Amb Cua de Sirena pretenem sensibilitzar al voltant dels estereotips de gènere i la diversitat, així com fomentar el lliure desenvolupament de la identitat i de l’expressió del gènere dels infants i joves”, explica la directora.

Cartell del curtmetratge / D.S.

De fet, el curtmetratge planteja de forma oberta un moment. Carn o peix? Sirena o humà? Nen o nena? Probablement un dilema que algunes criatures es plantegen avui dia, força més habitual del que està assumit socialment.

Per això, Cua de sirena pren partit en aquesta dicotomia. Però no precisament per decantar-se cap a una o l’altra. “El curt es desmarca de qualsevol mena d’identitat, ja que posa el focus en la lliure expressió”, explica Barbé i Serra. Amb la fluïdesa com a idea força, ve a dir que “no escollir –entre ser nen o nena–, també és una decisió en si mateixa”.

Publicitat

A Zoom i Youtube

Cua de sirena s’estrena avui a les 18 h. A causa del confinament, ho farà mitjançant les xarxes socials: tant a Zoom (amb inscrpició prèvia) com al canal de Youtube d’Actuavallès. Després de la projecció del curtmetratge, s’obrirà un col·loqui amb Barbé-Serra, Emes i Carro, entre d’altres.

Fotograma del curtmetratge / D.S.

L’origen d’aquest projecte prové de la mateixa Barbé (directora del reconegut documental En Femme), qui va plasmar la història de Cua de sirena en un conte infantil l’any 2016, a quatre mans amb Sara Carro (Edicions Bellaterra).

Posteriorment, en el marc del projecte de coeducació que implementa Actuavallès a quatre escoles de Sabadell, s’adonen que “hi ha molta literatura sobre nens i nenes que transiten de gènere, però no pas dels que no vulguin decidir”. I també que compten amb materials escrits, però no pas audiovisuals (més útils per arribar al jovent d’avui). I és aquí quan arrenca l’stop motion.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top