Ciutat

Fase 1: Més mobilitat urbana i interurbana

Els autobusos, trens i cotxes de Sabadell custodien avui centenars d’històries diferents: retrobaments familiars, visites sorpresa a amics i l’estranya quotidianitat d’un dilluns que torna a ser una mica més dilluns. L’arribada de la fase 1 a Sabadell s’ha traduït, a l’espera de les dades oficials, en més validacions a autobusos i trens de la ciutat. “A la Gran Via ja havia cua, feia temps que no ho veia”, explica Susana Simon, conductora de la TUS.

L’Andrea és una de les cares noves que es retroba amb l’L2 després de més de 60 dies. Treballa com a cambrera a un establiment de la Concòrdia i avui recupera el seu lloc de treball. Arriba amb mascareta –obligatòria per fer ús del transport públic– i va equipada amb gel hidroalcohòlic i guants. Pensa que “tota precaució és poca” i reconeix que no estava gaire convençuda d’agafar el transport públic. Però, pel que pot veure a la resta de línies, es respecten les mesures de seguretat.

Els usuaris accedeixen a l’autobús per les portes centrals / M.O.

L’Oscar, en canvi, no agafa l’autobús per anar a treballar, sinó per fer una visita sorpresa a l’àvia. És un dels 2.300 sabadellencs que s’ha vist afectat per un ERTO i aprofita per viatjar a Sant Quirze. Així, a falta del seu vehicle, avui torna a fer ús del transport públic: L10 fins a l’estació d’FGC Can Feu-Gràcia i S2 direcció Plaça Catalunya.

Distància i mascareta al transport públic

Les mesures per agafar l’autobús són clares. S’ha de respectar la distància de seguretat, fer ús de la mascareta i està permès ocupar fins a un 50% dels seients. La majoria dels usuaris han sabut adaptar-se a aquestes noves mesures.

Però, com sempre, s’ha pogut veure alguna excepció: un usuari amb la mascareta sota el nas o trobades casuals a l’autobús on la distància queda en un segon terme. Simon destaca, però, que la resposta dels usuaris ha estat positiva.

Els seients de la TUS / CEDIDA

Davant les previsions d’un augment progressiu de la demanda –malgrat que ara se situa en el 17%– i la recuperació és molt progressiva, “amb el reforç es vol proporcionar als usuaris el màxim espai possible per afavorir la distància social”, explica Xavier Cañadas, gerent de la TUS. Així, es passa de 33 a 43 vehicles, amb un 80% del servei habitual.

La setmana passada, la TUS va detectar més demanda de les línies L1, L2 i L3, l’eix central, i l’L4. “Ara, la freqüència conjunta a l’eix central és de 6 minuts”, explica el gerent. En aquest sentit, es recupera la línia 44 i es reforça l’eix central. D’altra banda, també s’ha reforçat l’horari de matí a l’L12 per reduir la freqüència a 37 minuts. I es preveu reforçar l’eix L5 i L55 en les properes setmanes. “El fet que hi hagi més freqüències, permet no haver de deixar ningú a l’espera del següent bus”, apunta la conductora.

De fet, l’estampa d’avui contrasta amb la del dilluns passat: més usuaris, més trànsit al carrer i més afluència de vianants. De fet, FGC ha aconseguit a les estacions de Sabadell 1776 validacions aquest dilluns fins les 13h. 383 nous usuaris respecte dilluns passat (1393), el que suposa un augment del 27,49%.  Respecte l’any passat, però, la disminució és del -78,2%.

Comentaris
To Top