Publicitat
Oci i cultura

Pop estrambòtic: “Per fi entenc una obra d’art”

Diferents obres de la mostra / LLUÍS FRANCO

“Per fi entenc una obra d’art”. Aquesta és la confessió que sovint rep Ciscu Tamayo, per part d’algun assistent a les exposicions de pintura de Pop Stram que ell mateix organitza. I és que  aquest corrent artístic, inventat fa uns anys per Tamayo mateix, es basa en elements de la cultura popular, molt fàcilment reconeixibles. 

“Hi introduïm un logo, una marca, personatges reconeguts, qualsevol imatge icònica, a fi que arribi fàcilment a la gent que l’està veient”, explica Tamayo. O sigui: una porta d’entrada que permeti la connexió. “La gent està desconnectada de l’art, no entén el món dels marxants”, afegeix Tamayo.

D’aquí el seu intent per difondre el que ha batejat com Pop Stram. I ara, una mostra d’aquest estil pictòric es pot contemplar a l’Acadèmia de Belles Arts, que va inaugurar dimecres la mostra del 2on Concurs Internacional de Pintura Pop Stram, organitzat per la Fundació Matilde Tamayo. 

La singularitat dels quadres, a més de l’element popular (d’aquí el mot pop) és que també inclouen  elements estrambòtics, en el que el seu objectiu és representar tota una crítica a una situació estrambòtica del món actual, com pot ser la falta de valors, el poder dels diners, la situació del planeta, la condició humana, etc. 

30 participants

La mostra està composta per una trentena d’obres, de les quals tres són les guanyadores del certàmen. Es poden trobar autors de diferents nacionalitats com EEUU, Veneçuela, Canadà, Costa Rica, Holanda, Mèxic, Xile, Cuba i Argentina.

Publicitat

Ciscu Tamayo, a l'Acadèmia de Belles Arts / LLUÍS FRANCO

Els motius populars van des dels films Mars Attack i Bambi; passant per marques com Danone, Coca Cola, Nike i El Corte Inglés; fins a figures reals com The Beatles i Banksy. També hi ha certa connexió temàtica amb el Pop Art, amb referències a la llauna de sopa Campbell’s, Marilyn Monroe i al mateix Andy Warhol. 

L’any 2014, Francisco Tamayo va elaborar un manifest d’aquest nou corrent artístic, un dels màxims representants de la qual és el pintor empordanès Quim Hereu. 

La seva obra esta considerada per alguns com el successor del surrealisme, un surrealisme contemporani en el que es pot veure en tot la seva esplendor a la Fortalesa de Sant Julià de Ramis (vinculat al DOR Museum).

Teatres tancats

El Procicat va aprovar dijous una pròrroga de 10 dies en el tancament  de teatres i actes culturals, de forma que els equipaments no podran reobrir fins -almenys- el pròxim 23 de novembre. D’aquesta manera, l’oci cultural queda limitat a visitar exposicions de pintura com les de l’Acadèmia. També trobareu exhibicions a Impaktes Visuals, el casal Pere Quart, la Galeria SIS, el Museu d’Art, el Museu d’Història, etc. 

Si bé les presentacions de llibres van ser suspeses inicialment, La Llar del Llibre les recuperarà amb cautela. El proper dimecres, 18 de novembre, rep la visita de Núria Esponellà, qui presentarà la seva novel·la Ànima de tramuntana (guanyadora del premi Prudenci Bertrana).

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top