Ciutat

Farrés afronta una declaració incòmoda pel cas Mercuri

L’alcaldessa compareixerà el dimecres als jutjats en qualitat de testimoni. Haurà d’explicar per què es va beneficiar de dos viatges pagats per Smatsa

Fotografia: Lluís Franco

Cita judicial compromesa. L’alcaldessa, Marta Farrés, declararà com a testimoni aquest dimecres als jutjats de Sabadell en el marc de les investigacions sobre l’adjudicació –suposadament il·lícita– del contracte d’escombraries i neteja viària a l’empresa Smatsa (peça 28 del cas Mercuri), a petició de l’acusació popular.

Farrés haurà d’explicar per què figura com a beneficiària de dos viatges d’una comitiva de l’Ajuntament al Marroc l’any 2010, moment en què era regidora de Serveis Socials, que va pagar l’empresa gestora de residus.

En una entrevista recent amb el D.S., Farrés assegurava que no tenia “res a amagar”. En aquest sentit, sempre ha assegurat que desconeixia les irregularitats en l’Ajuntament de Manuel Bustos i, en el cas dels desplaçaments pagats per Smatsa, ha negat tenir coneixement que l’empresa hagués sufragat cap import. Aquest matí, el portaveu del govern, Pol Gibert, ha asegurat breument que des del govern municipal esperen que no es faci un “ús polític” de la justícia.

Farrés i els viatges al Marroc

Marta Farrés no figura com a investigada en el cas Smatsa, però el seu nom apareix en la documentació judicial. Segons l’atestat dels Mossos d’Esquadra, l’actual alcaldessa va participar en dos viatges sufragats per Smatsa l’any 2010. Aquell any, una comitiva de l’Ajuntament va viatjar fins a Nador (Marroc), un desplaçament que hauria d’haver pagat el consistori però que hauria pagat finalment l’empresa de neteja.

El viatge s’emmarcava oficialment dins de la tinença d’alcaldia d’Acció Social, que aleshores encapçalava Joan Manau. Segons apunta la documentació atorgada per l’agència de viatges  i sense una explicació aparent, el gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz, va acompanyar els representants públics durant el recorregut.

Els desplaçaments sota sospita són tres vols entre Barcelona i Melilla realitzats el 7, 9 i 18 de novembre del 2010 –del segon viatge només consta el pagament del vol d’anada–. Els Mossos han constatat que Eugenio Díaz va realitzar el pagament –mitjançant la targeta Visa d’Smatsa– del trasllat de la comitiva, un fet que segons la policia catalana podria tractar-se d’un delicte de suborn.

A més del viatge a Marroc, Smatsa també va pagar viatges a altres destinacions sense relació amb l’alcaldessa: Madrid, Alemanya, Lleida… i també una visita a París i Lió que va tenir un cost de 3.227,63 euros, la factura més elevada. La jutgessa del cas Mercuri aprecia un “tracte de favor” en els pagaments d’Smatsa: els viatges haurien estat una forma de compensació –com la retirada de multes, col·locacions a dit i el pagament d’un sopar de campanya del PSC– a canvi d’afavorir la victòria de l’empresa en el procés d’adjudicació de la neteja viària i la recollida d’escombraries. Ara, la declaració de Farrés ha de servir per entendre la relació entre Smatsa i l’Ajuntament de Bustos, un entramat “criminal”, segons la jutgessa del cas.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top