Publicitat
Ciutat

Joaquim Clusa: “A la Xina no hi ha ni por ni nerviosisme”

Des d’aquest mes de gener l’economista especialitzat en urbanisme i exregidor sabadellenc Joaquim Clusa (1946) està a la Xina per motius familiars. Tot just arribar s’ha trobat – a gairebé 2.000 km de distància- que el coronavirus ha trastocat l’inici de l’any nou. Parlem amb ell a través d’Internet per saber com està vivint aquest moment històric.

Clusa, aquesta setmana, en un carrer desèrtic de Shenyang / CEDIDA

Què l’ha portat a la Xina? Hi estic de visita familiar, hi venim cada any. Estem a la ciutat de Shenyang, al nord-est del país, i té uns set milions d’habitants, en una província que es diu Lianoning que en té uns 40 milions, a tres hores d’avió del centre de l’epidèmia, per tant estem molt lluny.

Tot i així, les mesures de prevenció també els afecten? A part de les més dràstiques del centre de l’epidèmia, que és Wuhan, ens han afectat perquè les recomanacions són que la gent ampliï el període de vacances d’any nou, surti el mínim al carrer i es quedi a casa, que és el que hem fet nosaltres. A part de sortir cada dos dies a comprar els queviures a les botigues de la cantonada. Però el sentiment és una sensació de seguretat i que el govern xinès ho està controlant molt bé.Sí que s’incrementa el nombre de casos, però sembla que el control és efectiu. Hi ha aquestes dues notícies espectaculars que és que estan acabant de construir dos hospitals amb deu dies. Per poder fer coses d’aquest tipus es necessita una organització brutal.

La família comparteix aquesta tranquil·litat? Sí, sí. El poble xinès és molt culte, és a dir, té molts anys d’història, han passat per situacions molt greus i les han superat totes. És una societat voluntàriament disciplinada quan es tracta de fer front a problemes col·lectius. La ciutat que té una història de resistència i disciplina molt important .

Creu que la situació s’allargarà gaire més temps? Han aprofitat les vacances d’any nou una mica i possiblement encara s’allargaran una mica. Estan gratament sorpresos de les mesures que ha pres el govern. S’estan prenent les mesures que s’han de prendre. Si és una epidèmia que es transmet entre persones s’han d’evitar les concentracions i això la gent ho ha complert molt ràpidament. Pel carrer hi ha poc ambient, poca circulació, els locals públics estan tancats, però no hi ha ni plor ni nerviosisme.

Com s’entretenen si han d’estar tot el dia a casa? Estic connectat tot el dia amb el Diari de Sabadell, El Punt Avui, Vilaweb, El Nacional.cat… I amb el correu i el WhatsApp, no fa massa diferència d’estar aquí o allà. Amb l’excepció que a les 12 h no puc anar a la plaça de l’Ajuntament amb la pancarta ‘Llibertat presos polítics’.

Ha tingut contacte amb les autoritats espanyoles a la Xina? Em vaig posar en contacte amb l’ambaixada espanyola, i els vaig dir que si tenien plans d’evacuació nosaltres eventualment ens hi apuntaríem. També els vaig demanar que em tinguéssin al dia a la seva llista de correu. I em van contestar que no tenien cap pla a part del de la ciutat de Wuhan i que si volia seguir  la informació de l’ambaixada connectés amb el govern oficial, que realment només diu que qui viatgi a Xina ho fa sota la seva responsabilitat.

Quines conseqüències està tenint econòmicament el coronavirus a la Xina? Llegeixo que afecta la importació i l’exportació. Té conseqüències però crec que se’n sortiran. Una mesura que han pres és que aquest mes no es pagaran les hipoteques i el mes que ve es pagaran un 50%. Moltes empreses s’han posat a disposició per poder complir els terminis d’aquests hospitals.

Publicitat
Comentaris
To Top