Ciutat

Noves infraestructures i nous equipaments: Farrés marca les línies estratègiques del mandat

L’alcaldessa Farrés marca les línies estratègiques del mandat davant les entitats

La presentadora de l'acte, Esther Sardans, i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés / LLUÍS FRANCO

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha marcat l’estratègia que marcarà aquest mandat. Noves infraestructures i nous equipaments seran les novetats amb què s’ha compromès la batllessa per a aquest mandat en el marc d’un debat organitzat per Sabadell Cercle d’Entitats, un espai de trobada i d’unió de les organitzacions sabadellenques.

Farrés ha passat comptes amb les entitats quatre mesos després d’accedir al càrrec. La cap del govern local ha hagut d’explicar com afrontarà les promeses electorals en el marc dels debats ‘9 Compromisos per a Sabadell’, realitzats abans dels comicis municipals i en els quals els candidats van realitzar una exposició de propostes, un seguit de promeses que haurien de ser una realitat si arribaven a l’alcaldia. Per això, Farrés ha posat avui les cartes sobre la taula.

En què ens gastarem els diners? El que no surt ara vol dir que no tenim diners per fer-ho”, ha exposat l’alcaldessa amb claredat de bon inici. “Hem de poder decidir què volem. A casa meva em deien que si vas al teatre, no vas al cine”. I aquesta és la tria: entre els grans objectius que ha marcat per a aquest mandat hi ha un seguit d’obres públiques ja anunciades que ara tenen calendari –l’Escola de Música i Conservatori a l’Eix Macià, el pavelló esportiu dels Merinals, la nova comissaria de Policia Municipal– i algunes novetats: l’alcaldessa ha anunciat que “en uns dies” espera tancar la cessió d’un terreny per als jutjats, una iniciativa de la qual ja es va fer ressò el D.S. l’agost passat i que espera tancar la compra del pàrquing de passeig de la Plaça Major, una assignatura pendent de ciutat, abans d’acabar l’any. “No m’atreveixo a pacificar el Centre si no garantim que el cotxe hi pugui arribar”, ha apuntat. Encara pel que fa al passeig central, ha anunciat que no està d’acord amb l’umbracle planejat pel govern quadripartit.

Encara en matèria d’obres públiques, Farrés ha tornat a tocar una de les polèmiques del mandat: el tancament del Mercat de Campoamor i la substitució per un centre d’arts escèniques. “El mercat no funciona, ho vaig dir durant la campanya i ho dic ara“, ha exposat l’alcaldessa, que ha justificat la decisió en una descentralització de la cultura als barris.

El partit es juga fora

Davant la presència de les entitats, Farrés ha parlat de portes endins –en clau purament sabadellenca– però també enfora. En aquest sentit, ha exigit a la Generalitat que faci el CAP de Can Llong, la residència del Sud i ha tornat a expressar el seu rebuig a la retirada del servei d’oncologia pediàtrica del Parc Taulí. En clau de salut, ha deixat clar que si es fa el nou hospital vallesà Ernest Lluch, “ha de ser gestionat per la Corporació Sanitària del Parc Taulí” perquè amb l’actuació no es perdin més serveis.

Farrés ha apuntat a reptes pendents que surten de Sabadell i fins i tot de Catalunya però que afecten de ple la ciutat. Ha anunciat que anirà a Madrid un cop es constitueixi un nou govern per demanar actuacions concretes: vol culminar la Ronda Nord i fer-la connectar soterrada amb la futura B-40 i posar-se en contacte amb les institucions europees per demanar fons a través d’una nova Oficina de captació de fons europeus.

Un nou espai de trobada

Les entitats organitzadores, reunides a Sabadell Cercle d’Entitats, han proposat aixecar ponts amb el Govern i crear unes taules de treball temàtiques entre les organitzacions ciutadanes i l’Ajuntament per treballar conjuntament. Josep Maria Benaul ha estat l’encarregat de fer l’oferiment, sempre posant en relleu que hi ha una intenció d’incidir però no “de dictar” les polítiques municipals. Farrés ha recollit el guant i ha acceptat mantenir les trobades.

En començar l’acte, juntament amb Benahul, Manuel Navas i Núria Aymerich, també representants de Sabadell Cercle d’Entitats, han emplaçat el Govern que “prioritzar allò que uneix” les entitats i l’Ajuntament amb “l’objectiu del bé comú”. “Respecte, diàleg i proposició“, són les línies mestres que ha marcat Aymerich per al futur de les relacions publicoprivades.

Què va prometre l’alcaldessa en campanya?

Habitatges sostenibles

Renovació energètica dels edificis amb un nou pla municipal que compti amb d’ajudes i incentius com rebaixes en les taxes com l’IBI.

Habitatge social

Construcció de 500 habitatges de lloguer social en el mandat. Fer-ho a través de l’empresa pública Vimusa creant ponts amb el sector privat.

Relacions fora de Sabadell i infraestructures

Construcció de la Ronda Nord soterrada i connectada amb la B-40. Vol liderar aquests canvis des de Sabadell “buscant aliats”.

Impuls econòmic i relacions publicoprivades

Creació d’unes aliances per mitjà d’una “concertació social” amb el “bé públic” com a centre i no només “l’ànim de lucre” dels actors privats.

Ensenyament i universitats

Tèxtil, aeronàutic i salut. Són els tres sectors a potenciar, segons Farrés. Arribar a acords amb la UAB, l’aeroport i el Taulí per a una oferta formativa nova. Vol donar un impuls a l’FP.

Modernització de l’administració

Es compromet a implementar una administració electrònica per corregir problemes enquistats, com la lentitud per atorgar llicències.

Joventut, infància i persones desafavorides

Entre els projectes estrella en matèria d’educació figura la construcció d’una escola bressol a la Concòrdia. Pel que fa a les persones sense sostre, aposta per la cessió de pisos, més que un allotjament temporal.

Participació i política de subvencions

Considera el model vigent, ara heretat, com una “paràlisi”. Veu les votacions com un “risc” perquè no es valora el “retorn social” dels projectes. La solució implica, segons l’alcaldessa, cedir espais i donar subvencions directes.

Política museística

Construcció del nou centre d’arts escèniques a Campoamor i una nova escola de música i conservatori a l’Eix Macià. Així mateix, vol potenciar l’herència del tèxtil als museus, que haurien de treballar coordinats amb l’Arxiu Històric.

Debat eleccions 2019: els alcaldables exhibeixen les seves cartes per guanyar l’alcaldia

Comentaris
To Top