Ciutat

Quatre detinguts a Sabadell en el marc d’una operació de la Guàrdia Civil contra l’independentisme

[Aleix Pujadas / P. J. Armengou / Marta Ordóñez]

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns al matí quatre persones a Sabadell en el marc d’una operació contra integrants del moviment independentista, segons han confirmat al D.S. fonts de la investigació. En total, a tot Catalunya hi ha nou detinguts. Segons el cos, els arrestats “podrien estar preparats per portar a terme accions violentes“. Tots els detinguts són membres dels CDR, segons el mateix cos armat. Als arrestats se’ls imputen càrrecs de terrorisme, rebel·lió i tinença d’explosius. De moment, s’han produït deu registres a tota la província de Barcelona. En l’operatiu hi han participat uns 500 agents.

A Sabadell s’ha produït el gruix de l’operació, a hores d’ara sota secret de sumari. El desplegament ha començat cap a les 5 h de matinada, per ordre del jutjat central número 6 de l’Audiència Nacional, dirigit pel jutge Manuel García-Castellón. L’acció policial s’ha produït aquest 23 de setembre, segons la fiscalia, “davant la certesa que les accions s’anaven a perpetrar aprofitant el període comprès entre l’aniversari del referèndum il·legal d’autodeterminació de l’1-O de 2017 i l’anunci de la sentència del judici del ‘procés’“.

“S’ha decidit procedir a la detenció dels implicats per avortar el projecte que podria haver ocasionat danys irreparables degut a l’estat avançat dels preparatius”, ha indicat en un escrit tramès a la premsa el tinent fiscal i portaveu de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo; el mateix que va demanar presó incondicional per a Tamara G. C., membre dels CDR acusada també de terrorisme i rebel·lió. En el seu escrit, titlla les suposades accions dels detinguts de “projectes terroristes amb fins secessionistes”.

On ha anat la Guàrdia Civil?

A Sabadell s’han produït quatre registres. Les entrades s’ha fet simultàniament a la plaça de les Dones del Tèxtil, 110 (antiga alcalde Marcet), d’on s’han endut un detingut -Xavi Duch, vinculat als moviments socials de la ciutat-, i als carrers d’Antoni Cusidó, 55 (entre Canonge Joncar i Sant Miquel), de Romeu, 15 (a tocar de l’Artèxtil) i de Goya, 37 (a Campoamor, prop de la plaça Picasso).

També s’han produït registres a Parets del Vallès, Cerdanyola i Mollet. Diferents entitats independentistes han convocat una gran concentració a les 19 h a la plaça del Doctor Robert. “Per molt que facin escorcolls indiscriminats i detencions arbitràries, no aturaran un poble convençut i combatiu!”, han assegurat els CDR des del seu compte oficial a Twitter.

Vehicles de la Guàrdia Civil al centre de Sabadell, aquest dilluns / D.S.

La Guàrdia Civil ha informat que durant aquests registres ha decomissat documentació i material informàtic. “També s’ha localitzat abundant material i substàncies, considerades precursores per a la confecció d’explosius, susceptibles (a l’espera de confirmació dels especialistes), de ser utilitzades en la fabricació d’explosius“, han explicat des del cos.

En declaracions a Radio Nacional de España (RNE), el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha confirmat l’operatiu i ha dit que els detinguts estan imputats per possibles actes de caràcter violent. El ministre ha opinat que la sentència del judici de l’1-O pot ser un moment complicat i ha insistit que “els operatius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, prendran les mesures de prevenció per garantir la seguretat“.

No es descarten nous registres i detencions. Els detinguts declararan davant l’Audiència Nacional en els pròxims dies.

L’operació policial a Sabadell

Durant tot el matí han sobrevolat Sabadell diversos helicòpters, i la policia ha tallat diversos carrers al centre i sud de la ciutat. “M’he despertat, he sentit l’helicòpter que feia estona que donava voltes i pensava que era del Taulí…”, explica Gemma Domingo, veïna del carrer de Vilarrúbias. “Quan he sortit de casa el carrer estava tallat i m’han preguntat d’on venia i on anava, i anava a l’escola…”, explica també l’Anna, veïna del carrer d’Antoni Cusidó.

Un agent armat de la Guàrdia Civil, aquest dilluns prop del carrer Goya de Sabadell / XAVIER OLIVA

Pel que fa a l’operació al sud de la ciutat, el Diari de Sabadell ha pogut saber que el registre s’ha produït sobre les 5.15 h del matí. Segons un testimoni, la policia s’ha endut detingudes dues persones que vivien de lloguer al bloc 37 del carrer Goya. Segons ha pogut saber el D.S., es tractaria de David i Clara, dos dels quatre arrestats a Sabadell. La Cristina, una veïna, explica que de bon matí ha escoltat “uns crits i un home cridant: ‘Alto‘”. “Després m’he llevat i he trobat un desplegament de la Guàrdia Civil amb metralletes”, explica.

GALERIA: Operació de la Guàrdia Civil contra membres dels CDR de Sabadell

Partits i entitats convoquen concentracions

Aquest mateix dilluns a les 19 h hi haurà una concentració a la plaça del Doctor Robert per rebutjar l’operació de la Guàrdia Civil. La convoquen partits i entitats independentistes. A les 12 h desenes de persones s’han sumat a la mobilització que cada dia es fa durant una hora a la plaça de Sant Roc per reclamar el retorn de la pancarta ‘Llibertat presos polítics’. Durant tot el matí s’han produït concentracions espontànies, amb el suport i altaveu del CDR de Sabadell, a la plaça Picasso i la plaça de les Dones del Tèxtil, on s’han produït escorcolls.

Comentaris
To Top