Diners

L’índex de confiança empresarial pateix una caiguda històrica

L’índex de confiança històrica ha patit una caiguda històrica, segons detallen els resultats de la darrera Enquesta de Confiança i Clima Empresarial corresponent a les valoracions del primer trimestre de 2020 i les expectatives per al segon trimestre. Es tracta dels resultats que presenten de manera conjunta l’Ajuntament de Sabadell, el Banc Sabadell, la Cambra de Comerç de Sabadell, el Centre Metal·lúrgic i el Gremi de Fabricants de Sabadell, amb la col·laboració del CIESC.

Els resultats corresponen al resultat de les enquestes fetes durant la segona quinzena de març, coincidint, per tant, amb l’inici de l’estat d’alarma i dels primers efectes de la crisi de la pandèmia
de la Covid-19. L’informe detalla que l’Índex de Confiança Empresarial a l’àmbit de Sabadell, Conca del Ripoll i Riera de Caldes caigui un -31,7% respecte del trimestre anterior, i un -34,3% si ho comparem amb el valor de fa un any, com a conseqüència del tancament d’empreses.

“Degut a la situació d’excepcionalitat, aquestes davallades suposen un canvi d’escala que obre un parèntesi respecte de l’evolució dels darrers trimestres i la seva comparativa”, detallen els resultats. Així, l’Índex actual, que havia remuntat fins a 130,6 punts, ara baixa als 89,3 punts. A nivell català, la dada registra una caiguda del -30,2%, i al conjunt de l’Estat del -26,9%.

Pel que fa a la valoració empresarial de la marxa del negoci durant el primer trimestre de 2020 també es noten els primers impactes de la crisi econòmica, donat que es les respostes que valoren negativament l’evolució del negoci amb augmenten 26,1 punts respecte de la darrera enquesta i arriben al 48,8%, per un 39,1% d’estabilitat i només un 12,1% a l’alça. Amb tot, el saldo cau fins als -36,7 punts.

Pel que fa a les expectatives empresarials per al segon trimestre, accentuen molt més els efectes negatius de la crisi i el tancament d’establiments degut a l’estat d’alarma decretat per la crisi de la pandèmia. Així, el 84,6% de respostes són a la baixa, i el saldo de tendència és de -83,7 punts, caient 87,5 punts respecte de l’anterior.

Per sectors, tot presenten saldos negatius per sobre dels -80 punts, amb respostes pessimistes
per sobre del 80%: indústria/construcció (-84,9 punts), resta serveis (-82,7) i comerç (-82,3). Les perspectives de l’ocupació per al segon trimestre també inclou el tancament d’establiments i l’aturada o ralentització de moltes activitats, amb un saldo que cau 53 punts i es situa en -53,2, amb un 54,1% de respostes que preveuen reduir plantilles, i un 45% que esperen mantenir-les.

Les expectatives d’exportació per al segon trimestre de 2020, les respostes empresarials mostren una previsió molt pessimista amb el 75,6% de respostes a la baixa, i un saldo negatiu de -75,6 punts. Pel que fa a l’evolució del grau d’utilització de la capacitat productiva industrial al llarg del primer trimestre de 2020, baixa 8,2 punts respecte del percentatge del trimestre anterior i es situa en un 68,2%

Amb tot, la crisi actual afecta sobretot l’expectativa per al segon trimestre : el percentatge baixa en -20,1 punts i es situa quasi en la meitat de la capacitat industrial: 55,3%.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top