Ciutat

Adrián Hernández (Ciutadans): “El Govern viu en el conformisme pandèmic”

Adrián Hernández (1983) veu “tacticisme” en el Govern i troba a faltar abordar els problemes “reals” dels ciutadans en un any marcat per la Covid. “Hi ha molta foto i poca estratègia”, lamenta.

Com valora la gestió del govern municipal davant la crisi de la Covid?

La gestió ha estat un suspens. Han tingut molt temps per reaccionar davant l’epidèmia i ja som a desembre... El govern municipal està instal·lat en el conformisme pandèmic: la Covid és l’excusa per deixar-ho tot tal com està i no fer tot el que van prometre en la campanya electoral del 2019. Aquest any, el govern municipal ha deixat escapar tres milions d’euros de superàvit que podria haver dedicat a autònoms, al comerç o a habitatge. I no tocar els impostos per al 2021, que serà un any excepcional des del punt de vista sanitari, social i econòmic, és com dir que no tenen projecte.

El pla de xoc de 7 milions d’euros no ha estat suficient?

No. Què s’ha fet per a aquells que més pateixen des de l’Ajuntament? Quantes ajudes s’han donat als sectors més afectats? Zero. Per exemple, dins del pla de xoc es recollia una proposta per convertir places de pàrquing en terrasses per a bars i restaurants i no s’ha fet perquè en són incapaços i no han fet la gestió. Moltes coses que s’han aconseguit han estat gràcies a Ciutadans: hem pogut abaixar la taxa de terrasses un 75% per al 2021 i, tal com es va aprovar en una moció al ple, també estem treballant amb el govern municipal per retornar les plusvàlues que es van cobrar indegudament.

Al marge de les diferències, està Sabadell en millors mans ara que amb el govern quadripartit?

Crec que sí, la veritat… El govern té més direcció política. El problema és que hem passat d’un govern a la deriva –molt implicat en el Procés i que pensava poc en Sabadell– a un govern que ha pensat més a fer un pacte de poder que en un projecte de ciutat. Ha ficat Lourdes Ciuró dins del govern a través d’assessors [Gran Via-Ripoll] perquè l’any 2023 sumin PSC i Junts pel Centre. Perdó, volia dir Junts per Sabadell. Hi ha un excés de tacticisme en aquest executiu: no hi ha una planificació estratègica ni per al patrimoni, per a la mobilitat, ni per a la Policia Municipal, ni en la neteja ni en promoció econòmica. L’únic projecte propi que tenen per a aquest mandat és el Jardí de Campoamor.

Com és possible que tenint un govern no independentista a la ciutat vostès no siguin el soci preferent? Què han fet malament?

Sempre que té l’opció de triar, el PSC tria l’independentisme. Nosaltres no vam tenir opció de fer res malament, perquè directament no hi va haver opció. Vam proposar un pacte d’investidura per contribuir a un canvi a la ciutat, després un pacte per a les ordenances i els pressupostos del 2020 i finalment un pacte d’estabilitat des de fora del govern. I res de res, ens van dir que no a tot.

Per què cal reobrir el Gimnàs Municipal, que el Govern ha anunciat que vol tancar, si és deficitari?

S’han de tancar els mercats municipals, els centres cívics, els pavellons, el transport públic? Veure-ho només amb una mirada economicista crec que és un error. El gimnàs ha de continuar sent gestionat com fins avui perquè ha funcionat i perquè la gent està satisfeta.

En qüestió d’habitatge, també d'actualitat, hi ha 1.332 pisos ocupats. Com s’ha d’afrontar el problema?

Una ciutat com Sabadell no es pot permetre estar 10 anys sense fer habitatge públic perquè això contribueix a la desigualtat i si no s’aborda el problema, s’està castigant generacions de joves. A banda del tempteig i retracte i els convenis amb les grans financeres, que ja s’està fent, falta construcció. Entre les aportacions a Vimusa i els romanents, es disposa de 15 milions d’euros amb els quals fàcilment es poden construir 1.000 habitatges.

La intervenció dels Mossos amb pistoles Taser a Sabadell ha aixecat polseguera. Vostès van acordar amb el Govern incorporar-les a la Policia Municipal. Imatges així els fan canviar d’idea?

Una reducció així normalment es fa en l’àmbit mèdic i serà el Departament d’Interior qui realitzi una investigació al respecte. Dit això, en cap cas cal barrejar les Taser amb una actuació concreta: les Taser redueixen tant els danys que es puguin fer als policies com a les persones que es redueixen. És més perillós treure una pistola de foc.

Mirem més a llarg termini: què pensa del pla de tres milions d’euros per a la reforma de la Gran Via fins al 2023?

Creiem que cal fer actuacions al Centre de Sabadell, però cal evitar el Sabadell de les dues velocitats i reduir les desigualtats en els barris. En aquest sentit, crec que abans hauríem d’apostar per la Ronda Nord, que segueix sense una partida en els pressupostos generals de l’Estat. Necessitem aquests diners perquè no podrem fer-ho sols. Sense la Ronda Nord, tot el que es planifiqui seran pegats.

En la línia dels barris, vostès van presentar en campanya un pla per rehabilitar-los. Creu que cal aprofitar els fons extraordinaris Covid per tirar-lo endavant?

Asfaltar el carrer del Montblanc o actuar sobre la plaça de Fuensanta, que s’espera des de fa 20 anys, no és reformar Ca n’Oriac. Rehabilitar els barris vol dir que la gent vulgui seguir vivint als seus barris. Com es fa això? Amb habitatge i la reforma i la dignificació de l’espai públic. Cal tractar problemes com l’ocupació i l’incivisme. La llei no pot premiar el qual planta marihuana o no es comporta, per exemple.

M'agradaria saber perquè ja no donen suport a la candidatura de Capital de la Cultura Catalana, que va tenir la unanimitat del ple municipal.

Dels sis grups municipals que van votar ‘sí’ només n’hi ha dos [PSC, Junts] que encara donen suport a la candidatura. El problema no el té Ciutadans, el problema el té qui ha no sabut mantenir la unanimitat i ha trencat els acords. No s’han complert els compromisos amb els grups municipals.

Ara que ja estan convocades les eleccions catalanes, com a militant de Ciutadans creu que la direcció del partit va fer bé ignorant l’elecció de Lorena Roldán pels militants i posant Carlos Carrizosa?

Es va fer una plataforma per poder incorporar PSC, el PP, entre altres, i el canvi de candidat va ser un gest per negociar amb la resta de constitucionalistes. No s’ha aconseguit. Tot i el mal resultat de les generals, Carrizosa té experiència d’anys, sap a qui ens dirigim i crec que podrà aconseguir un bon resultat.

Si el PSC fos el primer partit d’entre els constitucionalistes i es pogués configurar una alternativa a l’independentisme, Cs hauria de donar suport a Miquel Iceta per fer-lo president?

Ni el PSC el busca. Si el PSC suma majoria amb Junts, amb ERC, o amb Podem, pactarien amb ells. Si fes majoria amb nosaltres, buscaria qualsevol pacte menys amb nosaltres. El 2017, en el pitjor context per al constitucionalisme perquè una minoria independentista va voler imposar-se, Iceta ja deia que mai faria presidenta a Inés Arrimadas.

Fotografies: Lluís Franco

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top