Publicitat
Ciutat

El Diari de Sabadell rep el premi Ramon Barnils 2018

El jurat premia el reportatge sobre com el BBVA va obligar alguns extreballadors de Caixa Sabadell a marxar per la porta del darrere

El periodista P.J. Armengou recollint el premi Ramon Barnils / D.S.

Un reportatge del Diari de Sabadell ha rebut el premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació en mitjans locals i comarcals. Es tracta del reportatge publicat el 30 de juliol passat titulat Els exempleats de Caixa Sabadell, a l’ ‘exili’ o al carrer, signat pel periodista P.J. Armengou. El premi ha estat entregat aquesta nit de dimecres pel Grup de Periodistes Ramon Barnils en una gala celebrada al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.

A part del D.S., també han estat premiats els periodistes del Diari ARA Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín. Els seus reportatges sobre la guerra econòmica contra el procés els ha merescut el guardó en la categoria d’obra publicada. El jurat ha volgut destacar així els temes L’Estat va treure milers de milions de dipòsits dels bancs el 2-O, Així va fer l’Estat la guerra econòmica contra Catalunya i 80 de les 100 grans empreses catalanes van mantenir la seu.

Marxar fora de Catalunya o l’atur

El reportatge del D.S. que ha estat premiat explicava, gràcies als testimonis de diversos extreballadors de Caixa Sabadell, les pressions a què els estava sotmetent el BBVA per que evitar que es reincorporessin al banc després d’una excedència aprovada durant l’adquisició d’Unnim, en la qual s’havia integrat Caixa Sabadell.

Cinc anys després de pactar les excedències, el BBVA va oferir com a única possibilitat d’incorporació a l’entitat places d’oficina fora de Catalunya. Alguns treballadors van arribar a rebre ofertes –que calia respondre en poques hores– per treballar a Melilla, Ceuta o a petits pobles a l’altra punta de l’estat. A un matrimoni d’empleats, fins i tot, se’ls va oferir traslladar-se a oficines de províncies diferents, segons els afectats, per que es veiessin obligats a renunciar a la plaça. “Se’ns han volgut treure de sobre”, comentava al D.S. un treballador destinat a Melilla. Dels 201 antics treballadors que podien tornar al banc, només sis ho van acabar fent.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils es va crear el 2001 poc després de la mort prematura d’aquest periodista –nascut accidentalment Sabadell el 1940, però que va passar tota la seva infància i joventut a Sant Cugat del Vallès– amb la intenció de seguir el seu llegat d’un periodisme rigorós i crític. El 2015 el grup va posar en marxa la primera edició dels premis de periodisme d’investigació.

Publicitat
Comentaris
To Top