Ciutat

La declaració inèdita que mostra els vincles entre Smatsa i els Bustos

Gervasio Rodríguez és el màxim responsable del Grupo Vendex –propietària d’Smatsa– i segons la jutgessa del ‘cas Mercuri’, Beatriz Faura, és un dels presumptes artífexs d’un “grup organitzat” per “arreglar” el contracte entre Smatsa i l’Ajuntament de l’exalcalde Manuel Bustos. Rodríguez va declarar davant dels Jutjats de Lugo l’any 2012 pel ‘cas Pokémon’ a Galícia, on es van detectar pràctiques similars en l’adjudicació de contractes. 

D.S. ha tingut accés a l’àudio de la declaració de Rodríguez. La jutgessa li pregunta per la relació amb l’exalcalde Manuel Bustos, el regidor Paco Bustos, i els seus dinars al restaurant madrileny Zalacaín, que els Mossos identifiquen com la gestació de la manipulació del procés d’adjudicació. La jutgessa també indaga sobre una trobada en concret amb Manuel Bustos i pregunta pels diners que la policia creu que s’enviaven en papers de diari per gratificar polítics.

Què s’investiga sobre Gervasio Rodríguez?

El responsable del grup empresarial Vendex –propietària d’Smatsa– hauria costejat trobades en restaurants amb Paco Bustos durant el procés d’adjudicació. Així mateix, els Mossos consideren que podria haver realitzat entregues de diners en efectiu a Bustos en alguna de les seves visites a Madrid i que hauria enviat diners a Díaz amagats en premsa escrita.

De la mateixa manera que el gerent de l’empresa, Eugenio Díaz, la policia considera que tenia informació sobre el concurs anticipadament. Així mateix, es considera que hauria emprat la seva posició per demanar a l’exalcalde Bustos que apartés un enginyer de l’Ajuntament de Sabadell. Comparteix amb Díaz la suposada manipulació dels comptes de l’empresa i la contribució al pagament de l’acte de campanya electoral.

Per totes aquestes suposades accions, s’identifiquen en Rodríguez delictes contra l’administració pública, contra el patrimoni i l’ordre socioeconòmic i contra la Constitució.

Les noves declaracions

Precisament, aquest dijous és el torn d’Smatsa. Tres pesos pesants de l’empresa declaren aquest dijous davant la jutgessa del cas Mercuri, Beatriz Faura, per la seva suposada implicació en la trama sobre l’adjudicació del contracte de recollida d’escombraries i neteja viària a Sabadell. 

Estan citats als jutjats de Sabadell l’administrador únic del Grupo Vendex (propietària d’Smatsa), Gervasio Rodríguez, el seu delegat a Catalunya i gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz, i la cap de Comunicació, Marina Taltavull. La jutgessa sospita que els directius d’Smatsa van formar part de l’entramat delictiu que va permetre “arreglar” el concurs públic –valorat en 370 milions d’euros amb un màxim de 20 anys de concessió– perquè Serveis del Medi Ambient SA (Smatsa) sortís vencedora.

Smatsa, peça clau

Les declaracions dels responsables d’Smatsa, que tindran lloc a partir de les 10 h de dijous, tanquen la primera fase declarativa de la peça 28 del cas Mercuri. Permetran saber les claus sobre una de les parts presumptament implicades en la manipulació del concurs públic.

La jutgessa identifica Smatsa com a part d’un “grup perfectament organitzat i concertat” que va desenvolupar tota una sèrie d’activitats il·lícites en benefici propi. Considera que l’empresa concessionària fins i tot va contribuir en l’elaboració del plec de condicions del concurs i que l’Ajuntament va fer moviments per tancar el resultat en favor de l’empresa. A canvi, Smatsa va fer tota una sèrie de retorn de favors, tals com contractacions a dit, pagaments de viatges, retirada de multes o el pagament d’un sopar de campanya del PSC, aleshores liderat a Sabadell per l’exalcalde Manuel Bustos, que també està investigat juntament amb el seu germà, l’exregidor Paco Bustos, per l’adjudicació.

Comentaris
To Top