Ciutat

Aquest és l’acord per l’alcaldia d’ERC que Podem va rebutjar

Podem va tenir a les seves mans un acord formal d’ERC per a investir el republicà Juli Fernàndez com alcalde de Sabadell. El text, íntegre.

Morell (Podem), ahir a punt de signar l'acord / Lluís Franco

Podem va tenir a les seves mans un acord formal d’ERC per a investir el republicà Juli Fernàndez com alcalde de Sabadell. I el va rebutjar, segons expliquen fonts d’ERC. La regidora podemista, Marta Morell, que ahir va signar un acord de govern amb el PSC, ha criticat que els republicans havien ofert un “xec en blanc”, quan hi havia un acord de línies estratègiques sobre la taula. El document complet recollia compromisos generals, amb referències a l’àmbit municipal, però també l’autonòmic i estatal.

El text que es va oferir també a Crida per Sabadell i Junts per Sabadell intentava un pacte a quatre bandes per desbancar la socialista Marta Farrés, representant de la força guanyadora en els comicis del 26-M. L’acord no recollia les prioritats expressades pels podemistes a aquest diari, com el feminisme, la protecció de col·lectius minoritaris, l’animalisme i accions destinades pels barris i l’habitatge.

Per contra, l’acord se centra en el lema de campanya d’ERC: “honestedat i política no autoritària“, amb una defensa de la ràdio pública com a ens “no polititzat” i la realització de polítiques de promoció “dels drets civils i socials del conjunt de la ciutadania”. Així mateix, s’apuntava al govern d’Espanya, a qui exigien la derogació de la Llei Montoro, que restringeix la despesa pública dels ajuntaments.

Entrevista a Marta Farrés: “No em fa por un bloqueig de la resta de forces polítiques”

“Aquest text no ha arribat mai a Podem”

La mateixa Marta Morell ha expressat al D.S. que no tenia coneixement d’aquesta proposta acord. “Aquest text no ha arribat mai a Podem. Ni jo ni la direcció de Podem“, ha sentenciat la podemista, que ha matisat que no havia vist el text ni tan sols en la darrera reunió entre ERC i Podem, el divendres 31 de maig.

Govern abans del 30 de juny

El text no establia només un acord per la investidura, sinó un compromís ferm per iniciar les negociacions per a configurar un programa de govern i un executiu entre les quatre forces polítiques abans del 30 de juny, dues setmanes després de la suposada investidura de Fernàndez. Podem també xocava en aquest punt: va expressar la intenció de governar amb ERC i Crida, però sempre va vetar Junts per Sabadell.

A banda, el text també era incòmode perquè incorporava retòrica independentista. Existia un “compromís de defensar els drets civils i polítics i les llibertats individuals i nacionals”. La introducció de la proposta d’acord també feia referència a l’existència de “presos polítics” com Carme Forcadell i Jordi Cuixart, un argot que se surt de les línies dels podemistes.

Fernàndez encara vol convèncer Podem

En declaracions al D.S., el cap de files d’ERC, Juli Fernàndez, exposa que “esperem ser capaços de canviar-ho” i ha dit que “no defallirem fins al dia 15 de juny”, quan se celebrarà el ple d’investidura del nou govern. Sobre Podem, el republicà afirma que “no s’entén” que “un partit de nova política faci que Sabadell retorni a dinàmiques de temps passats”.

El text, íntegre

Acord d’investidura a Sabadell, mandat 2019-2023.

Sabadell ha estat una ciutat capdavantera i sempre a l’avantguarda en la defensa dels drets socials i nacionals. Una ciutat que va ser far de l’antifranquisme i ha estat i torna a ser pionera del progressisme i el republicanisme. Una ciutat feta per la nostra gent, capaç i lluitadora, diversa, en orígens, parles i religions. Gent procedent del món del treball, del comerç, de la cultura, dels moviments socials, de l’emprenedoria, del coneixement i que cada dia es compromet i està orgullosa de ser i fer Sabadell.

Una ciutat que basa el seu futur en la generació de benestar col·lectiu, en la reducció de les desigualtats, en el compromís amb el bé comú i en les llibertats cíviques i polítiques. Una ciutat que es capaç de ser resilient i de sobreposar-se a pràctiques de molt baixa qualitat democràtica i de corrupció. Que demostra que quan la societat civil és forta i compromesa, les institucions públiques són capaces de recuperar-se de males praxis que afecten al nucli democràtic. El fet d’haver començat a posar les bases, en aquest últim mandat, per superar la important crisi democràtica oberta amb el “Cas Mercuri”, és un clar exemple.

El futur polític de la ciutat ha de garantir una política on els valors democràtics del respecte a les diferencies, la inclusió, la transparència, el joc net i la generació de consensos a nivell de municipi, siguin un element central. El que en alguns moments ha estat en clar risc, ha de continuar sent una màxima i un compromís de les principals forces polítiques de la ciutat.

En els darrers anys diverses forces polítiques han incorporat objectius transformadors en els seus programes. Objectius que tenen a veure amb la recuperació de sobiranies, amb la reducció de desigualtats, amb la sostenibilitat ambiental real, amb un increment de les responsabilitats i competències municipals. Es tracten tots ells d’objectius propis del republicanisme. Objectius clau si volem que la nostra ciutat sigui capaç d’abordar els reptes de futur. Les institucions públiques no han de servir per mantenir l’“status quo”. Han de servir per promoure el benestar, la democràcia i la justícia social. Han de servir per transformar la societat i construir horitzons de futur millors.

No són temps fàcils per a la política. Arreu del món, i també al nostre país i al nostre municipi, drets cívics i socials es veuen amenaçats. L’extrema dreta suma suports amb l’objectiu de reduir la democràcia, perseguir diferències ideològiques expressades en projectes polítics, en cançons o en altres expressions artístiques. Persegueixen també suports per reduir drets consolidats que garanteixen el benestar d’àmplies capes de la ciutadania. La vulneració de drets de les dones que s’estan produint a determinats indrets de l’Estat espanyol, o l’existència de presos polítics com els Sabadellencs Carme Forcadell i Jordi Cuixart, en són clars exemples. La nostra ciutat es compromet amb un projecte polític que superi totes aquestes amenaces. Un projecte polític respectuós amb els drets civils i socials.

En aquest moment de la història de la ciutat i del país les organitzacions sota signants volem manifestar el nostre compromís amb un Acord d’Investidura d’Alcaldia per fer possible un govern honest, socialment i cívicament compromès, basat en els valors republicans de la igualtat, la llibertat i la solidaritat.

Compromisos de l’alcaldia honesta i republicana de Sabadell 2019-2023

  • Compromís a fomentar una acció política que promocioni els drets civils i socials del conjunt de la ciutadania de Sabadell.
  • Compromís per una manera de fer política no autoritària, respectuosa amb la diferència i la pluralitat, no excloent, transparent, èticament responsable i honesta.
  • Compromís a la no politització dels mitjans de comunicació públics municipals, com a condició bàsica i indispensable per garantir una manera de fer política honesta i democràtica.
  • Compromís per a la defensa del municipalisme com a aspecte clau per a la defensa dels interessos de la ciutadania de Sabadell, i demanen la derogació de l’anomenada “Llei Montoro” (Llei de Racionalització i Sostenibilitat de la Administració Local) que posa en risc competències bàsiques de l’administració municipal i limita de manera crítica la disposició de recursos econòmics i de personal per desenvolupar polítiques des del municipi.
  • Compromís a partir de la investidura a iniciar de manera immediata reunions amb totes les forces que l’han fet possible per a concretar un programa de govern que reculli les accions prioritàries i estratègiques que es desenvoluparan a Sabadell en aquests 4 anys i conformar el govern de la ciutat abans del 30 de juny.
  • Compromís a garantir que el govern que es conformi compti amb l’estabilitat, el rigor, la transparència, l’eficàcia i els espais de participació i treball compartits entre els sota signants.
  • Compromís a tirar endavant els projectes estratègics i la governabilitat de la ciutat amb les forces polítiques que han fet possible la investidura.
  • Compromís de defensar els drets civils i polítics i les llibertats individuals i nacionals.
Comentaris
To Top