Ciutat

Torre-romeu i Poblenou: el veïnat més allunyat de Sabadell

/ LL.FRANCO
[A PEU DE BARRI | TORRE-ROMEU I POBLENOU]

Separats del nucli urbà de Sabadell per la frontera natural del riu Ripoll i per la barrera arquitectònica de la Gran Via, Torre-romeu i Poblenou de Sabadell són els barris més allunyats de la ciutat en distància i orografia. Tant, que els seus habitants avui dia encara conserven la dita que fa anys era popular: “Pugem a Sabadell”. Tot i la seva proximitat, cosida pel camí de Ripollet a Castellar, cada un d’ells conserva les seves particularitats.

També la seva localització, allunyada del centre neuràlgic de Sabadell, els ha permès mantenir una identitat pròpia. A Poblenou, per exemple, es mantenen festes tradicionals que són exclusives d’aquest veïnat i paral·leles a altres celebracions de ciutat. “El show que s’organitza per la festa del barri atrau gent de Sabadell i d’altres municipis veïns. Això no ho troben a un altre lloc”, manifesta orgullós Rubén Navarro, veí i president de l’associació de veïns del barri. A aquests dos barris també s’organitza la seva pròpia cavalcada de Reis.

/ Lluís Franco

De la mateixa manera s’explica la força comercial de Torre-romeu, que, a diferència d’altres veïnats perifèrics, té un traçat que continua funcionant. Es tracta d’una zona amb població gran que acudeix diàriament al mercat municipal o als establiments del carrer de Sau, principal artèria comercial del barri. “Fa uns vint anys, recordo que els autobusos arribaven plens de dones amb carros que compraven al Mercat Central. Ara, la gent ha envellit i és fidel al petit comerç”, explica Manolo González, comerciant de la zona. Aquesta realitat contrasta amb l’arribada de jovent a les dues barriades pel seu creixement urbanístic.

Els veïns hi coincideixen: hi ha dos fets històrics que defineixen aquests barris. Per exemple, els pendents dels carrers de Torre-romeu generaven grans inundacions quan el clavegueram encara no existia al barri (fins al 1969). Ara, el nomenclàtor dels carrers recorden a la conca hidrogràfica de Catalunya: la part alta, a pantans; i la part baixa, a rius. A Poblenou, la plaça de les Dones recorda el paper de les dones del barri que van impedir que, durant el franquisme, la Guàrdia Civil enderroqués les barraques que els veïns construïen per viure-hi.

Les reivindicacions

La mobilitat és una de les preocupacions que estan a l’agenda dels dos barris. Veïns de Torre-romeu expliquen que el col·lapse “és diari i insuportable” a la carretera principal que uneix el barri amb la Gran Via. Es tracta d’un punt d’unió entre Polinyà i Sabadell, però també és a tocar del polígon industrial de Can Roqueta. Això fa que es converteixi en una zona habitual de pas d’automòbils, especialment de vehicles pesants. Però també els carrers interiors serveixen com a drecera.

Pel que fa al barri de Poblenou de Sabadell, la reivindicació principal és fer accessible el barri. Des de l’associació de veïns reclamen eliminar les barreres arquitectòniques de la plaça de Xavier Sanahuja: “Necessitem una rampa per facilitar l’accés”, demana una veïna assídua d’aquest espai. D’altra banda, l’entitat veïnal proposa un camí escolar segur entre Torre-romeu i Poblenou i un projecte socioeducatiu.

Comentaris
To Top