Ciutat

La vida esclata al parc Catalunya: ara pollets de cigne

Cignes i pollets, aquest matí al parc Catalunya / CEDIDA

Independentment de en quina fase ens trobem, ja s’ha encetat el desconfinament. I per tant, l’ésser humà s’ha llançat al carrer a reconquerir l’espai públic que havia abandonat temporalment durant la quarantena. Era d’esperar, doncs, que ocells i animalons que havien tret el cap fins a límits desconeguts s’arrepleguessin ara en els seus espais habituals. 

Tanmateix, Sabadell encara mostra estampes curioses, com ara els pollets del cigne mut del parc Catalunya. Les imatges són especialment rellevants perquè malgrat que no és la primera vegada que crien allà, és un fet poc freqüent, segons constata l’entitat ecologista ADENC. I a més, s’ha documentat fotogràficament. En els darrers anys, els cignes havien covat. Però feia bastants anys que no treien els polls endavant, expliquen.  

El parc Catalunya ha estat, sense dubte, l’escenari més icònic de la relació de l’ésser humà amb la natura durant aquesta quarantena. I és que les imatges dels ànecs collverd passejant per l’Eix Macià van ser molt sonades. Els animals van arribar a passejar-se per les galeries del centre comercial, durant els primers dies de confinament. 

Cames llargues al parc Catalunya, a l’abril, fotografiat per Josep Lluís Cortés / D.S.

Un ‘cames llargues’ a Sabadell, insòlit

A més a més, el biòleg Josep Lluís Cortés va detectar la presència d’un cames llargues, en el que van considerar com un fet del tot insòlit. “En el seu viatge, és normal que ocells com el cames llargues s’aturin a llocs propicis per descansar i reprendre forces, però els cal certa tranquil·litat. Per això, veure’n un en plena ciutat és un fet gairebé excepcional: mai s’havia vist per aquí”. 

“És un ocell que potser es podria veure a l’entorn del riu Ripoll, però potser ni s’hi aturaria”, afegeix l’ornitòleg i educador ambiental Xavier Escobar. Per això, que fos albirat dins ciutat era un fet mai vist. “És tan sensible que amb un mínim de moviment d’un gos, ja hauria marxat del parc”, afegeix. 

Josep Lluís Cortés afegeix: “Són sorpreses que dóna la tranquil·litat del confinament; privilegi de poder acostar-se a l’entrada del parc amb el gos, tenint cura, com sempre, que no espanti els ocells”. En tot cas, diu Cortés, “és una mostra del valor que tenen els espais verds urbans com el parc Catalunya on, en un passeig tranquil, podem veure al voltant de 30 espècies d’aus”. I remata: “Potser aquesta situació excepcional ens ensenya que, si ens hi posem, som capaços de conviure i de gaudir, ni que sigui una estona, amb ocells que sempre estan entre nosaltres i amb d’altres que fan llargs viatges, sense conèixer fronteres ni restriccions”.

També s’han vist eriçons i les seves cries, a diferents parcs urbans de Sabadell. “Amb el risc de ser atropellada o emportada a casa com a mascota”, contextualitza Escobar.

Nou niu de cabusset amb adult covant a la bassa de reg del Parc Agrari, fotografiat per Albert Mazarico / D.S.

El cabusset es reprodueix a Can Gambús

Aquesta primavera hi ha bastantes novetats d’ocells molt escassos a Sabadell que estan fent niu en nous punts del terme. “Encara estem buscant i confirmant noves espècies i parelles”, explica Xavier Escobar.

Com ara el cabusset de la qual només es tenia constància d’una parella a la llacuna de tractament terciari de Sant Vicenç de Jonqueres (al terme municipal de Sabadell). Aquest ocell aquàtic, que sembla un ànec molt petit, ha estat albirat la bassa de reg de Can Gambús, al Parc Agrari de Sabadell, on hi ha un nou niu de cabusset amb adult covant. El cabusset no és un ocell domèstic, ni de bon tros, sinó un animal salvatge. 

Animals i flora a la ciutat: ells o nosaltres

Comentaris
To Top