Ciutat

Sabadell vol tornar a ser “business-friendly”

La ciutat es marca un gran objectiu empresarial: tornar ser un pol d’atracció d’empreses

Els ponents que han participat en l'acte d'aquesta tarda / Lluís Franco

Sabadell té un gran objectiu empresarial: tornar ser un pol d’atracció d’empreses. Aquesta és la principal conclusió del debat, centrat en l’economia, que ha tingut lloc aquesta tarda a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach en el marc del cicle ‘9 compromisos per Sabadell‘.

Els experts –una representació diversa del teixit empresarial sabadellenc i vallesà– han coincidit en un gran repte de futur: Sabadell s’ha de tornar a posicionar com una ciutat “business-friendly”, capaç d’atreure més inversió i garantir una reducció de la taxa d’atur, encara elevada. Per això, els ponents han posat la ciutat davant del mirall: han enumerat les deficiències i proposat solucions de futur. L’acte ha estat presentat pel redactor en cap del D.S., Miquel Àngel Luque.

La diagnosi: “Un corre-veu negatiu”

Els ponents han coincidit que Sabadell s’ha d’impulsar. Arnau Bonada, de Xarxa Onion i responsable de la comissió d’Economia i Ocupació, ha realitzat una diagnosi de l’estat de la ciutat. Ha lamentat el “corre-veu negatiu” que hi ha entre l’empresariat respecte Sabadell.

Bonada ha considerat que, davant dels canvis tecnològics, la solució passa per la cooperació nacional, comarcal i sobretot local; entre els poders públics i les empreses. “Volem un clima de confiança i cooperació entre entitats i Ajuntament”, ha exposat Bonada, que ha reivindicat Sabadell: “No valoreu prou el que teniu!”.

La sala principal de la seu de la Fundació Bosch i Cardellach, plena de gom a gom / LLUÍS FRANCO

Les solucions: llicències àgils i relacions educació-empresa

Per aconseguir una ciutat amable per les empreses, segons els experts, cal fer grans transformacions en àmbits tan diversos com les tecnologies, l’educació i la mateixa administració. “L’endarreriment en les llicències d’obra ens treu competitivitat”, ha exposat Blai Costa, president de CIESC, que considera que l’administració ha de fer canvis immediats per facilitar els tràmits mitjançant una administració electrònica.

Més enllà de la tasca de l’Ajuntament, Ramon Alberich, president de la Cambra de Comerç de Sabadell, considera que els canvis passen per l’ensenyament. Ha denunciat que avui dia es produeix una “paradoxa perversa” pel que fa a l’ocupació: d’una banda, hi ha la generació de joves “més ben preparada de la història” però no existeix una relació entre els estudis realitzats i el perfil que reclamen les empreses. “Hem de ser proactius i innovadors per l’educació perquè no arribem massa tard”, ha exposat Alberich, que ha parlat de recuperar la figura de l’aprenent –assimilable a l’actual FP– per solucionar aquesta disjuntiva.

Sant Cugat, la referència

Com a model a seguir per aconseguir aquest objectiu, en el debat ha irromput Sant Cugat. Xavier Pujol, president de PIMEC Vallès Occidental, ha explicat com la ciutat vallesana ha experimentat, en qüestió de dècades, una expansió econòmica important. Pujol ha reivindicat els “valors” de Sabadell, com la Fira i el Vapor Llonch, per definir una estratègia a seguir.

Ens falta un model i una estratègia”, ha explicat Pujol, tot fent un paral·lelisme amb institucions com Sant Cugat Activa, entitat a qui ha atribuït l’evolució econòmica santcugatenca.

Els polítics marquen posicions

Els principals representants polítics han acudit a l’acte, han analitzat la situació econòmica i han marcat posicions. Marta Farrés, candidata del PSC, ha considerat que l’Ajuntament ha de ser un “aliat” i no pas un impediment per l’empresari a nivell burocràtic. Eduard Navarro, de Sabadell en Comú, ha parlat d’una aliança entre l’Ajuntament i el teixit productiu i reivindicar el “potencial” de la Riera i el Ripoll.

Gabriel Fernàndez (ERC) ha posat el focus en la digitalització de l’administració, que ha promès que serà una realitat a finals d’any. “Com pot ser que puguem seguir un paquet des de la Xina i no sapiguem com està el nostre expedient?”, s’ha preguntat retòricament. En la mateixa línia s’ha expressat Ramon Vidal (Ara Sabadell), que ha reclamat apostar per la tecnologia 5G, més enllà de la fibra òptica. Des de Junts per Sabadell, Lluís Matas, ha demanat impulsar la ciutat a nivell de lideratge i capitalitat per ser una “Manchester” vallesana.

Una imatge del debat d’aquesta tarda / LLUÍS FRANCO

Com a amics del comerç s’han mostrat Adrián Hernández (Ciutadans) i Marisol Martínez (Guanyem), que s’han plantejat grans canvis a través del teixit empresarial. “Hi ha formacions enemigues del comerç. Nosaltres pensem que és com es fa millor ciutat i feines més dignes”, ha exposat el candidat de Cs. Per la seva banda, Martínez ha proposat captar talent per constituir l’Institut d’Estratègia Econòmica.

Per últim, Crida per Sabadell, de la mà de Lluís Perarnau, ha reivindicat superar l’etapa de corrupció a la ciutat –tot parlant del model econòmic d’Smatsa– per poder “projectar” la ciutat.

Comentaris
To Top