Ciutat

Protesta veïnal pels “sorolls i la contaminació ambiental” de la foneria Suñer

Desenes de veïns exigeixen el trasllat de la fàbrica a una zona no residencial

Els manifestants tallant el carrer Balmes / Victòria Rovira

Desenes de veïns del barri de Covadonga s’han manifestat aquesta tarda per demanar el trasllat “immediat” de la foneria Suñer que, segons denuncien, genera “sorolls” i “contaminació atmosfèrica”. “El soroll que genera la fàbrica a les nits ens desperta, i fa molts anys que portem denunciant aquesta situació, que és intolerable”, lamenta una afectada.

Amb una pancarta i botzinades, els concentrants s’han aplegat davant de la fàbrica, ubicada al carrer Balmes i han tallat el trànsit durant uns minuts. “L’olor és insuportable, és un mal diari amb què breguem els ciutadans de la zona”, explica un veí. Durant el recorregut –els afectats han baixat pel carrer Balmes fins arribar al Centre Cívic de Sant Oleguer– una veïna ha retret als manifestants que demanin la retirada de l’empresa. “És l’única fàbrica que queda i ens la voleu treure”, lamenta. La dona assegura que la foneria no li suposa “cap molèstia” tot i viure “molt a prop”.

L’empresa ha tancat les seves portes durant la protesta i, mitjançant un comunicat, ha negat qualsevol mena de responsabilitat. “L’empresa compleix amb tots els requisits legals mediambientals exigits”, deia el text. Així mateix, la companyia s’ha compromès a posar en disposició de qui ho demani els documents que ho avalen i ha advertit que emprendrà “les accions legals pertinents” contra qualsevol entitat o persona que atempti la imatge de la foneria amb “afirmacions falses”.

En arribar al Centre Cívic, els manifestants han irromput l’espai Àgora, on estava tenint lloc un debat organitzat per l’Associació de Veïns de Sol i Padrís, amb els alcaldables i representants de diversos grups municipals. En cerca d’una resposta a la problemàtica, han demanat que es pronunciessin al respecte i tots els candidats han coincidit: cal traslladar la fàbrica fora del teixit residencial.

Jaume Font, president de l’Associació de Veïns de Sol i Padrís, explica que fa anys que els veïns denuncien els problemes per aquesta fàbrica. Tot i això, els membres d’aquesta entitat veïnal no han assistit a la concentració perquè “ja s’estan prenent mesures”.

Estudi de la contaminació

L’Ajuntament, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, va instal·lar el passat 7 de maig una estació de mesura de la contaminació atmosfèrica davant la foneria Suñer. Es tracta d’un vehicle que durant dos mesos i mig mesurarà la qualitat de l’aire i està ubicat al carrer Balmes. Un cop l’Ajuntament tingui els resultats, actuarà en conseqüència.

L’any 2017 ja es va portar a terme aquesta mesura, concretament davant del Pavelló Municipal d’Esports. La sonometria va constatar que no se superava els límits legals, però la prova de qualitat de l’aire va detectar que l’emissió de gasos no s’ajustava a la legalitat. Amb aquesta nova ubicació, l’Ajuntament podrà mesurar de forma més exhaustiva els nivells de contaminació sonora i ambiental que produeix la foneria.

Comentaris
To Top