Ciutat

Un debat electoral intens deixa veure la divisió entre els partits a Sabadell

Els alcaldables dels principals partits de Sabadell han marcat les seves polítiques en el debat organitzat pel D.S.

Els vuit candidats, al Parc Catalunya / Óscar Espinosa

Sabadell afronta una cita decisiva: les eleccions municipals del 26-M. Aquests comicis són els primers després d’un canvi de mans del govern entre el PSC i el govern quadripartit d’esquerres, i s’albiren com un comicis molt disputats, en què la fragmentació del consistori pot ser clau per decidir el futur govern municipal.

Amb la vista posada en les eleccions, els alcaldables dels principals partits de Sabadell han marcat les seves polítiques aquest dissabte al matí. Ha estat un debat decisiu, organitzat pel D.S. i moderat pel seu director. Totes les cares visibles de Sabadell amb representació hi han dit la seva: Marta Farrés (PSC), Joan Berlanga (Sabadell en Comú), Juli Fernàndez (ERC), Maties Serracant (Crida per Sabadell), Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell), Adrián Hernández (Cs), Marisol Martínez (100% Sabadell) i Esteban Gesa (PP).

Juli Fernàndez, Joan Berlanga i Marta Farrés, alcaldables d’ERC, de Sabadell en Comú i el PSC, durant el debat / ÓSCAR ESPINOSA

La tònica del debat ha estat intensa, amb diversos estira-i-arrosa entre els representants dels partits: les polítiques de seguretat, el Procés, la irrupció de Vox, l’habitatge i els problemes de l’ocupació, els equipaments i les sortides a qüestions com l’atur i la dinamització de l’economia. Sabadell s’ha posat davant del mirall i els polítics han dit la seva, amb algun retret i en ocasions amb sintonia.

En un primer bloc, els candidats s’han realitzat una pregunta entre ells –mitjançant un sorteig– amb l’objectiu d’obrir un primer torn de debat. I en aquest, han aparegut tant problemes de ciutat com també el debat processista.

Barris i habitatge, grans qüestions de ciutat

D’entre totes les qüestions, ha sortit al debat una problemàtica que s’arrossega: com relligar els barris i eliminar les diferències que els separen. Precisament, el popular Esteban Gesa ha preguntat a Lourdes Ciuró (Junts per Sabadell) sobre la seva política de barris. L’alcaldable de Junts per Sabadell ha tret el seu projecte estrella: la reforma de la Gran Via. “És un projecte que revertiria en tots els barris”, ha assegurat. Gesa ha considerat que no es pot parlar de grans projectes sense parlar de qüestions del dia a dia, com les polítiques de neteja: “Hem de tocar de peus a terra. Hem de netejar els barris”, ha apuntat.


Acte seguit, Ciuró ha obert el que ha estat un dels pals de paller de les polítiques del govern actual: l’habitatge. Ha preguntat a l’alcalde i candidat de Crida per Sabadell, Maties Serracant, sobre si “mantindrà” el seu recolzament a les ocupacions d’habitatges. Serracant ha justificat aquesta problemàtica amb la falta de parc públic, el que ha considerat que és producte de l’herència dels socialistes. “No és cert que no s’hagin fet polítiques d’habitatge: hem salvat l’empresa Vimusa”, ha exposat l’alcalde, que ha parlat de xifres: ha apuntat que el govern actual ja construeix 52 habitatges a la ciutat.

Encara en aquesta línia, i preguntada pel mateix Serracant, Marta Farrés (PSC) ha apostat per un model mix, més enllà de Vimusa, amb l’empresa mixta SBD Lloguer Social. Serracant li ha retret que els governs socialistes basessin la seva política d’habitatge en la venda de sòl públic.

El Procés i Vox, sobre la taula

En un canvi total de registre, Farrés ha obert la veda sobre els pactes post-electorals amb Joan Berlanga (Sabadell en Comú), a qui s’ha preguntat si reeditaria un acord de govern amb ERC i la Crida. Berlanga ha estat molt clar sobre la seva política de pactes, i s’ha allunyat dels posicionaments de 2015, quan rebutjaven cap acord amb el PSC: “Podem pactar amb independentistes o altres formacions com els socialistes”, ha exposat.

Encara sobre la qüestió independentista, Martínez (100% Sabadell) ha demanat a Adrián Hernández (Cs) que si en supòsit que arribin a governar, “representaria a qui no pensa com ells”. “Faríem el contrari que el que heu fet vosaltres”, ha deixat anar Hernández, que ha denunciat que el 80% de les mesures empreses pel govern han estat “identitàries”. “El proper govern ha de ser neutral”, ha sentenciat.

L’alcaldable d’ERC ha preguntat a Esteban Gesa (PP) sobre la irrupció de Vox i les relacions dels populars i la formació d’extrema dreta. Un Gesa, molt crític, ha dit que “no comparteix moltes coses amb Vox” i ha retret a Fernàndez que ell governi amb “l’extrema esquerra”, en referència a la Crida.

Dinamitzar Sabadell

Les preguntes que s’han creuat els candidats també han anat dirigides a problemàtiques com l’ocupació o la creació de nous equipaments. Sabadell en Comú s’ha dirigit a la seva sòcia de govern, Marisol Martínez (100% Sabadell), a qui ha deixat anar una pregunta molt concreta, sobre els equipaments: en concret la creació d’una escola de música nova a l’edifici de Correus, que inclou en el seu programa. Segons Berlanga, el projecte té un escull: l’edifici no és de propietat municipal. Martínez ha defensat “dinamitzar” els edificis històrics, com aquest.

Per contra, Adrián Hernández (Ciutadans) ha deixat anar una pregunta de coneixement a l’alcaldable republicà, Juli Fernàndez: en concret, li ha preguntat quantes persones i quina taxa d’atur hi ha a Sabadell, una pregunta que el republicà ha encertat amb un “per sobre del 12%”. Fernàndez, però, ha posat l’accent en les polítiques de ciutat: “Posem per davant de tot els drets, la dignitat i que la ciutat estigui al dia” amb mesures amb vista posada a l’empresariat amb com la reforma de Can Roqueta o la posada en marxa de l’administració electrònica.

Els partits responen als periodistes

L’equip de redactors del Diari de Sabadell ha formulat una pregunta a cadascun dels candidats. Una pregunta, pensada especialment per cada alcaldable, amb l’objectiu de donar una resposta sintètica a una aspecte cabdal de la candidatura o de la ciutat.

Marta Farrés (PSC) ha estat preguntada pel seu passat en els governs de l’exalcalde Manuel Bustos i si els sabadellencs poden tenir la seguretat que un futur govern socialista sigui lliure de corrupció. “Si es vol parlar amb Bustos, se’l pot trucar a ell mateix“, ha espetat. Acte seguit, ha recordat que ella va fer “un pas al costat” després de les primàries amb Josep Ayuso i ha demanat “mirar el futur” sempre reivindicant el balanç de govern d’aquell període.

L’alcaldable del PSC, Marta Farrés, en el debat / ÓSCAR ESPINOSA

Joan Berlanga, de Sabadell en Comú i regidor d’Educació, ha rebut sobre la llarga polèmica dels barracons de l’institut Can Llong i l’escola Virolet. L’alcaldable dels comuns ha assegurat que “hem fet tots els canvis urbanístics necessaris” perquè la Generalitat pugui dur a terme les escoles.

Pel que fa als republicans, Juli Fernàndez ha hagut de respondre sobre el posicionament alleugerit d’ERC en relació a la via independentista. El republicà ha assegurat que pensen en el conjunt de la ciutadania sabadellenca i “reclamen que tothom que vulgui votar que sí i que no, ho faci”.

Maties Serracant (Crida), l’actual alcalde, ha estat preguntat per la tramitació de llicències, que actualment són un escull per molts empresaris. L’alcalde ha apostat per l’administració electrònica i la millora en l’eficiència de la gestió, “facilitats” perquè les empreses s’instal·lin a la ciutat.

La pregunta per a Lourdes Ciuró, candidata de Junts per Sabadell, era sobre si seria capaç de condicionar el seu projecte de ciutat per sumar amb les forces independentistes. Ciuró ha reclamat, en aquest sentit, “un lideratge, full de ruta, saber on anem i entomar el dia a dia” i ha deixat clar: “Això no va de projectes personals”.

Adrián Hernández, cap de llista de Ciutadans, ha parlat sobre el model d’immersió lingüística, que ha exposat que “no funciona” i, tal com reclama el seu partit a nivell estat, ha demanat instaurar un sistema trilingüe.

Marisol Martínez (100% Sabadell) ha hagut de respondre sobre la Festa de l’Esport: “Per què no va guanyar Óscar Salguero havent-ho guanyat tot?”, ha estat qüestionat. “El sistema de puntuació es va equivocar” i ha assegurat que ja s’han fet els canvis necessaris.

En darrer terme, Esteban Gesa (PP) ha hagut d’explicar la contradicció de reduir els impostos si al mateix temps vol augmentar certes dotacions econòmiques, com la de la Policia Municipal. “Creant llocs de feina”, ha respòs el popular. Gesa ha apostat per polítiques actives, “catifa vermella als emprenedors” i “no posar traves”.

Les formacions polítiques representades també han contestat qüestions de col•laboradors i lectors del diari. Han mostrat coicidències sobre l’estat precari dels Jutjats de Sabadell, a preguntes d’una advocada, mentre que hi ha hagut més divergències en les polítiques d’acollida als immigrants. Per culminar el debat, les cares visibles de la política sabadellenca han acceptat un repte: fer una travessa sobre els resultats de les eleccions del 26-M. El resultat, es farà públic després dels comicis.

Comentaris
To Top