Ciutat

Els cotxes elèctrics a Sabadell, a l’espera d’incentius

98.655 cotxes circulen pels carrers i avingudes de Sabadell, però només 145 són totalment elèctrics. Amb prou feines representen un 0,15% del parc de vehicles, segons els registres de la DGT. Tot i l’augment en la conscienciació sobre el canvi climàtic, aquesta xifra mostra fins a quin punt els cotxes Zero Emissions són més una raresa que no un element quotidià.

Les vendes del sector demostren que hi ha una tendència ascendent però tímida dels vehicles verds –els que tenen les etiquetes Zero i Eco de la Direcció General de Trànsit (DGT)–. En els últims cinc anys, els híbrids i elèctrics han representat un 7,6% de les vendes als concessionaris sabadellencs –1.854 sobre un total de 24.553 matriculacions–.

D’un 3% de quota de mercat el 2015 s’ha passat a un 11,6% enguany, segons l’estadística del Gremi del Motor fins a l’octubre. El gruix important, però, encara se l’endú el motor de gasolina. Representa dues de cada tres noves matriculacions del 2019 (65,7%). Governs de tots els nivells i colors s’han proposat capgirar el mercat de l’automòbil amb restriccions i incentius, un desafiament per resoldre a Sabadell.

Uns sí, altres no

Les ajudes municipals per als vehicles sostenibles –beneficis fiscals en els impostos i els descomptes a la zona blava– són inferiors a Sabadell que a les ciutats catalanes de referència, entre les quals hi ha Terrassa, l’Hospitalet del Llobregat, Badalona i Barcelona.

Així, mentre que un conductor d’un cotxe híbrid –que porten l’etiqueta Eco– pot aparcar a meitat de preu en aquests indrets, a Sabadell no té cap benefici i desemborsa al parquímetre el mateix, per exemple, que un vehicle dièsel. En xifres, aparcar dues hores al centre de Sabadell ens costaria 2,86 euros, a Terrassa, la factura quedaria en 1,70 euros. Les ajudes a la zona blava es limiten avui als vehicles elèctrics –amb estacionament gratuït–, i els GNC i GLP-Autogas –que es beneficien d’un 50% de descompte–.

Aparcar gratis és un dels reclams dels que es decideixen per un vehicle sostenible, com és pagar menys impostos. Aquí el conductor sabadellenc torna a sortir malparat: a l’hora de pagar l’impost de circulació, l’Ajuntament aplica descomptes d’entre el 50% i el 75% segons el tipus de vehicle –els cotxes híbrids amb més autonomia i els elèctrics purs aspiren al màxim de descompte–. La política impositiva actual comporta que només 943 vehicles –un 1% del parc mòbil– paguin menys, segons les dades aportades per l’Ajuntament.

Un cotxe elèctric, carregant a l’Eix Macià / LLUÍS FRANCO

La situació de Sabadell és similar a la de l’Hospitalet i Badalona i coincideix amb el marc general elaborat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ara bé, hi ha municipis que han fet un pas més enllà: a Barcelona capital es bonifiquen tots a un 75% i a Terrassa fins i tot hi ha una exempció total de l’impost per als 100% elèctrics.

A Sabadell, aquestes diferències han despertat iniciatives polítiques per fer una transició verda total. L’objectiu és incorporar-ho a les noves ordenances fiscals, que es debatran el proper 20 de desembre al ple municipal. Per al sector és una clau per fer visibilitzar els elèctrics als carrers de la ciutat i deixar de ser només aquell 0,15%.

Comentaris
To Top