Ciutat

Els municipis vallesans reclamen veu i vot en les polítiques ambientals

L’Ajuntament de Sabadell i el Consell Comarcal proposen que totes les institucions col·laborin per combatre la contaminació

Imatge d'arxiu de la C-58 / LLUÍS FRANCO

Fira Sabadell ha acollit aquest dijous el Primer Congrés de la Qualitat de l’Aire, que s’allargarà fins aquest divendres 25 d’octubre, i que reuneix a la ciutat empreses de l’àmbit mediambiental i desenes d’experts en la matèria. Durant l’acte d’obertura institucional de l’esdeveniment, l’Ajuntament de Sabadell –coorganitzador de l’acte– ha aprofitat per reclamar més presència de les ciutats a les polítiques ambientals, més enllà de la capital. “Poden haver-hi grans transformacions des de les grans institucions, però els veritables canvis es donen des de les ciutats”, ha dit l’alcaldessa Marta Farrés, “és important que aquestes polítiques no es facin només des de Barcelona; sinó de manera col·laborativa amb altres ciutats. Al cap i a la fi, entre nosaltres no hi ha murs”.

En aquesta mateixa línia, el congrés també ha servit de marc per a la constitució de la Taula per la qualitat de l’aire del Consell Comarcal del Vallès Occidental, que té per missió elaborar el Pla Supramunicipal per reduir la contaminació a la demarcació. “Les ciutats i les grans zones urbanes com el Vallès estem cridades a jugar un paper primordial en la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes nocius com la contaminació atmosfèrica”, ha afirmat Ignasi Giménez, alcalde de Castellar del Vallès i president del Consell Comarcal, “La nostra comarca és un territori especialment vulnerable en relació a la qualitat de l’aire i la contaminació: estem a tocar de la gran ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència, som en una cruïlla d’infraestructures viàries d’alta capacitat, un espai fortament industrialitzat i amb un alt nivell de població”.

Roda de premsa inicial del congrés, amb Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, al centre / LLUÍS FRANCO

A l’espera que s’elabori el pla supramunicipal, el Consell Comarcal ha presentat una quinzena de mesures per millorar la qualitat de l’aire al Vallès. Es tractaria, per exemple, de potenciar els camins escolars, d’eliminar els plàstics d’un sol ús i d’intensificar el control policial sobre els vehicles contaminants. Segons Ignasi Giménez, algunes de les mesures ja s’estan complint en diversos municipis i han tingut un impacte positiu, però cal coordinació entre les ciutats i les institucions per unificar criteris i estratègies. De fet, el nou document del Consell Comarcal s’està fent en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya –que també coorganitzava el congrés– ha anunciat aquest dijous que abans de final d’any tindrà enllestida la base del nou Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona. El pla, segons ha explicat la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius, “suposarà una actualització important que incorporarà tots els compromisos adoptats per les Administracions durant la Cimera de la Qualitat de l’Aire de l’any 2017”. L’actual llei de protecció de l’ambient atmosfèric data del 1983, fet pel qual Rius ha indicat que la nova legislació recollirà altres formes de contaminació que no s’havien contemplat fa 36 anys i propostes modernes com les zones de baixes emissions.

Comentaris
To Top