Ciutat

Arrenca la recollida de suports per crear l’Àrea Vallès

Alcaldes, empresaris i entitats reclamen potenciar els vallesos

Serracant, acompanyat de diverses personalitats / ÓSCAR Espinosa

Personalitats polítiques, econòmiques i ambientals han presentat aquest vespre el manifest ‘Som Vallès!, que vol posar en valor el paper vallesà com a potència catalana en una nova àrea metropolitana del Vallès. La presentació l’ha organitzat l’Ajuntament de Sabadell amb FEM Vallès (CECOT, CCOO i UGT, entre altres) i Via Vallès, aquest vespre Fira Sabadell.

En la seva estrena, el manifest compta amb una quinzena d’adhesions, entre les que hi ha el CIESC, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, els col·legis d’advocats de Sabadell i Terrassa i la Cambra de Comerç de Terrassa, entre altres, a part dels ja esmentats organitzadors. A partir d’ara comença un període de presentació pública i recollida de suports.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, que exercia d’amfitrió, ha reclamat fer un pas més en la “realitat metropolitana” malgrat els dubtes, pors i incerteses que ha reconegut que encara hi ha sobre la proposta. Amb aquesta iniciativa Serracant vol posar el debat sobre la taula, i ha assegurat que ha de pesar més tot el que suposa no disposar d’aquesta àrea que no aquests dubtes.

La proposta del manifest passa per crear un ens supramunicipal fonamentat en la cooperació de municipis que ha justificat més tècnicament l’arquitecte Manel Larrosa, de Via Vallès, que fa anys que reclama aquesta nova entitat regional.  “No apostem per una autoritat imposada als ajuntaments sinó una cooperació”, ha dit Larrosa. L’arquitecte ha explicat que amb una àrea així els municipis que en formen part podrien gestionar temes de polígons industrials, habitatge, transport públic, gestió agroforestal i formació professional.

Diversos alcaldes vallesans han participat de l’acte. L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha reclamat traslladar formalment aquest manifest a la presidència de la Generalitat; l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha explicat el dilema d’aquest municipi, a cavall entre Barcelona i el Vallès, i l’alcalde de Sant Quirze, Àlex Brossa, ha insistit en la necessitat de governar més des dels municipis.

Sectors econòmics també han participat de l’acte. La presidenta del Centre Metal·lúrgic, Alicia Bosch, ha reclamat més inversió en el Vallès, més ordenació de l’activitat econòmica i integració vallesana en el corredor mediterràni. “Si no disposem de les competències necessàries”, ha dit, serà difícil assolir aquests reptes. Com Bosch, també membre de Via Vallès i president de Moventia, Miquel Martí, aposta per una governança integrada i no que cadascú vagi pel seu compte; també ha reclamat una millora en la mobilitat, transport -en la línia de tots els ponents-, aposta decidida per la formació dual i una col·laboració público-privada i cohesió social per fer-ho possible.

El manifest Som Vallès, per davant, a dalt, i per darrere, amb els primers adherits, a baix

Publicitat
Comentaris
To Top