Ciutat

La família de l’Héctor, el noi assassinat al carrer de Gràcia: “No pararem fins enganxar els culpables i que ho paguin”

La família de l’Héctor, el jove que va ser assassinat al carrer de Gràcia de Sabadell el passat 29 de juny, no ha aconseguit tancar la ferida. Després de quatre mesos “sense respostes”, la família encara no ha pogut passar el dol ni s’ho acaba de creure: l’assassí del seu nebot segueix al carrer. Una “injustícia” que espera que es resolgui aviat.

Les imatges de l’assassí instants abans de cometre el crim –publicades pel D.S. a la darrera edició– mostren el presumpte autor material dels fets i una dona que l’acompanyava. Els Mossos demanen col·laboració ciutadana per identificar-los, però la seva tieta va un pas més enllà i fa una petició dirigida a la noia: “Li demano que vagi a la policia i que confessi. Està carregant amb el pes d’un crim que ella no va fer”, apel·la a la dona que apareix a la gravació de les càmeres i que aquella nit duia un recollit i portava un vestit curt negre i una bossa de mà.

Davant d’un cas encallat des de fa setmanes, la família fa una crida generalitzada a col·laborar amb la policia i donar qualsevol detall a través de les bústies habilitades pels Mossos. “Qualsevol petita cosa és important. Això ens toca a tots i a Sabadell en especial”, insisteix la tieta de l’Héctor que, en nom de tota la família, desferma els seus sentiments: “Ens sentim impotents i indignats per la injustícia cap a la víctima i la família. No pararem fins a enganxar els culpables i que ho paguin. I per això necessitem ajuda”, sentencia.

Sense explicació

La investigació dels Mossos ha descartat la hipòtesi d’un robatori o una baralla i des d’un inici el cas s’ha declarat complex. El cos de l’Héctor va aparèixer davant del caixer del BBVA sense més: no hi va haver testimonis ni va aparèixer l’arma del crim. L’única evidència de l’assassinat són les imatges gravades per les càmeres de l’entitat. La família, que per primera vegada s’adreça a un mitjà, té clar que l’Héctor va ser víctima –i no part–d’una agressió.

“És la maldat per la maldat. Van actuar amb crueltat contra ell. Estic convençuda que no hi va haver enfrontament, el van agredir sense més”, exposa la tieta de la víctima, que insisteix que l’Héctor era un noi “dolç, bondadós i amb una vida interior molt gran”. En altres paraules, era d’aquells que quan es veia en problemes, defugia el conflicte. “Volem portar-ho tot amb cap, com ho hauria fet ell. Ens hem fet a la idea que costarà de resoldre”, confessa, i posa l’esperança en els esforços dels Mossos i la implicació altruista de la ciutadania.

Aquest és l’assassí de l’Héctor, a qui els Mossos busquen

Destriar el gra de la palla

Els Mossos d’Esquadra han rebut les primeres trucades i missatges a les bústies de col·laboració ciutadana (667 08 97 66 i [email protected]). A hores d’ara, és tan important aportar informacions com valorar-les. Destriar el gra de la palla: “No tot el que ens arribarà serà rellevant per al cas. Ara destinarem esforços a valorar aquestes informacions i filtrar”, expliquen fonts de la policia catalana.

Les imatges enregistrades per l’entitat bancària de l’escena dels fets són de baixa qualitat i això dificulta el reconeixement del presumpte autor material i la seva acompanyant. Per aquest motiu, des dels Mossos demanen fixar-se en tot tipus d’elements que siguin distintius i diferencials per encertar en els indicis. “El cabell, els tatuatges, la complexió física… i també els gestos, la manera de caminar”, entre d’altres, exposen des de la policia autonòmica a l’hora de visionar el vídeo.

Hi ha altres atributs –com la veu– que en aquest cas no està disponible i que podria haver incidit en la resolució del cas. En aquest sentit, la investigadora del laboratori Lingüistes Forenses SQ Sheila Queralt lamenta que la gravació de videovigilància no tingui so. “A partir de les veus, podríem tenir trets d’origen, edat o fins i tot patologies en la parla”, assenyala.

Comentaris
To Top