Publicitat
Ciutat

Endesa vol pagar el 50% de la factura de pobresa energètica a Sabadell

Sabadell va ser el primer municipi català que –en compliment de la llei– va començar a sancionar les subministradores

D.S.

Endesa es mostra disposada a pagar una part del deute de les famílies en situació de pobresa energètica i que no poden fer front a la factura de la llum. En un comunicat, l'empresa ha anunciat la seva intenció de cofinançar la factura, tal com estableix la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència de l'habitatge i la pobresa energètica, aprovada pel Parlament de Catalunya.

Sabadell va ser el primer municipi català que –en compliment de la llei– va començar a sancionar les subministradores, van decidir deixar de pagar les factures de les famílies vulnerables. L'Ajuntament quadripartit va portar Endesa als tribunals pels talls en el subministrament de la companyia sense tenir en compte els informes de serveis socials, que ho desaconsellaven, un cas que va guanyar el govern municipal. Per a Gabriel Fernàndez, regidor d’Acció Social de l’anterior govern i l’artífex de la mesura, ha estat una bona notícia: “Vam protegir 2400 famílies; dèien que era una mesura massa extrema i ara s’ha vist que havíem de forçar la situació: el temps ens ha donat la raó”.

La pobresa energètica, un repte social a solucionar

A tota Catalunya, Endesa ha detectat 25.000 llars que tenen contractada la llum amb ells però que no la paguen perquè no hi poden fer front. Tot i que no les paguen, els continuen arribant les factures. Com que serveis socials municipals han acreditat la seva situació de vulnerabilitat, la companyia no pot, en compliment de la llei, tallar el servei. En total, aquestes famílies sumen un deute de 21 milions d’euros a les companyies elèctriques.

Publicitat

La intenció de la companyia és subsanar una situació deutora insostenible per part de les famílies. Es compromet, en aquest sentit, a pagar el 50% de la factura de la llum. L'empresa ha començat a treballar amb els ajuntament on constin més de 5 usuaris de serveis socials que deguin, en la seva suma, 10.000 euros com a mínim en les factures. És el cas de Sabadell.

Pendent de la Generalitat

Endesa mostra el seu interès a signar un compromís amb l'administració catalana per liquidar el deute acumulat fins ara que serveixi per refermar aquesta qüestió. L'empresa ja aplica un bo social, del qual es beneficien el 30% de la famílies pobres. Segons la companyia, també s'eviten els talls de llums en  famílies amb fills menors de 16 anys, a persones en situació de dependència reconeguda de grau II o III, o amb una discapacitat reconeguda igual o superior al 33%.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top