Publicitat
Vallès

Les targetes moneder per a l’estiu, una necessitat: 17.700 infants de la comarca en depenen

Amb els centres educatius tancats, la Generalitat va enviar més de 17.700 targetes moneder a famílies de la comarca perquè poguessin garantir, com a mínim, l’àpat principal del dia que es proporcionava als menjadors escolars. Tenint en compte les dimensions de la crisi econòmica que projecta el coronavirus, des dels ajuntaments i el Consell Comarcal del Vallès Occidental es reclama que aquestes ajudes puguin seguir sent vigents també durant els pròxims mesos d’estiu, en període no lectiu.

Ampliar al juliol i agost les targetes moneder suposaria una despesa de 4 milions d’euros, que les administracions locals demanen als departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies.

Les targetes es carreguen amb 40 euros cada dues setmanes, que es poden gastar en botigues d’alimentació locals. Es calcula que d’aquesta manera es cobreixin 10 àpats, atribuint una despesa de 4 euros per cadascun. Moltes famílies han considerat insuficient l’import d’aquestes ajudes.

“Nosaltres no tenim més recursos, necessitem aquesta ajuda”, explica la Lilian, una mare de Sant Quirze que, amb dues filles a càrrec seu, va haver de deixar de treballar per culpa d’una malaltia i ara només percep 700 euros mensuals, aproximadament. Els mesos de juny i juliol, sense les targetes moneder, no sap com s’ho faran: “Cada any és un problema, ho passem fatal. Has de deixar de pagar altres recursos. Com la llum, t’esperes a l’últim dia. Si això es talla, ens serà complicat, perquè les nenes mengen igual, estiguin al cole o no”. Com ella, hi ha més de 17.700 casos que, molt probablement, aquest estiu necessitaran ajuda per pagar els àpats.

Sense estigma

Publicitat

Per als ajuntaments de la comarca no va ser logísticament fàcil repartir les targetes moneder en ple confinament. Ara que estan en marxa, no volen deixar-les perdre. “És un sistema que funciona bé, que permet a les famílies adquirir aliments sense ser estigmatitzades. Després de l’esforç que vam fer, ara ja la tenen. Si no s’hi dona continuïtat, en aquesta situació d’extrema gravetat estem abocant les famílies al rebost solidari”, denuncia el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez.

La majoria de consistoris, per altra banda, hauran d’assumir despeses per pagar programes d’estiu i casals a infants, a més del cost que han destinat a fer arribar tauletes i ordinadors perquè molts alumnes hagin pogut seguir el curs escolar. És per això que demanen que la Generalitat assumeixi la despesa extraordinària de les targetes moneder durant l’estiu: “Els ajuntaments estem fent un esforç extraordinari. Estem assumint mancances de la Generalitat que s’haurien de fer càrrec ells”, ressalta Giménez. 

Curs 2020-2021

La demanda d’aliments de primera necessitat a les entitats solidàries de la comarca s’ha disparat. Per exemple, a Castellar del Vallès, on el nombre de targetes moneder és inferior al de la mitjana comarcal, Càritas ha atès un 60% més de famílies durant la crisi de la Covid-19. “He pogut observar que hi ha un gruix molt important de pares i mares de família”, ressalta el mossèn Txema Cot, responsable del repartiment.

La sol·licitud per rebre la beca menjador el curs 2020-2021 comença aquest mes de juny. Des del Consell Comarcal apunten que s’incrementarà la demanda.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top