Ciutat

Els treballadors d’Smatsa obren la porta a una vaga

Un treballador d'Smatsa parlant en l'assemblea / Óscar Espinosa

La vaga ja és sobre la taula. Els treballadors de l’empresa de neteja Smatsa responen a l’ERO plantejat per la direcció de la concessionària amb un preavís d’aturada del servei. El procediment, que s’iniciarà el dilluns, permetrà que a partir del 30 de novembre els sindicats puguin convocar oficialment la vaga i, per tant, deixar Sabadell sense servei de neteja i recollida de residus.

La incertesa entre els treballadors, que consideren que han “carregat amb el pes” del conflicte entre l’empresa i l’Ajuntament, ha portat a prendre aquesta i altres decisions, com la posada en marxa de mobilitzacions de pressió per revertir l’ERO. Així mateix, segons ha pogut saber D.S., avui divendres s’ha enviat una comunicació oficial per preparar la reunió a tres entre Smatsa, l’Ajuntament i el comitè d’empresa per resoldre el conflicte.

Smatsa va anunciar el passat 9 de novembre la posada en marxa d’un procediment per acomiadar 43 treballadors –un 14% de la plantilla–, una decisió que l’empresa va justificar amb l’aplicació d’un instrument de l’Ajuntament per controlar que es compleix el que està estipulat a la concessió, la ITF, que l’empresa considera que suposarà una reducció en el contracte en 1,2 milions d’euros.

Tensió entre els treballadors

“Els treballadors han demostrat que faran tot el que calgui per evitar els acomiadaments”, ha exposat José Luis Romero, representant de CCOO al comitè d’empresa. “No hi havia alternatives”, ha justificat José Antonio Molina (CGT), que ha advertit que la vaga es farà si no hi ha una retirada de l’ERO. “Anirem on faci falta, fins i tot a parlar amb les associacions de veïns si cal”, ha afegit Braulio Campoy (UGT).

La duresa en els plantejaments del comitè respon a la tensió expressada pels treballadors en l’assemblea celebrada avui. “Ja s’adonarà del que és una vaga el gestor aquest”, ha explicat un treballador en la sessió matinal en referència al gerent d’Smatsa, Eugenio Díaz. A les portes del centre cívic de Can Puiggener, altres treballadors ha exposat que la mesura era inviable. “Si ara ja no s’estan renovant les jubilacions. Cada dia som menys i hem de fer la mateixa feina”, denunciava un empleat. Just al seu costat, un altre s’ha afegit a les crítiques amb una acusació: “La ciutat tampoc està neta ara perquè no interessa”.

L’Ajuntament planeja intervenir

A banda dels treballadors, l’Ajuntament va moure fitxa ahir amb una decisió sense precedents a Sabadell. El govern local va obrir la porta per primer cop a la intervenció d’Smatsa. Prendre el control és el darrer recurs del govern local davant una situació que qualifiquen “d’excepcional”. L’ERO anunciat per Smatsa és, segons el regidor de Serveis Municipals, Lluís Perarnau, un “xantatge” de la concessionària amb l’objectiu d’evitar el control de la facturació que preveu l’Ajuntament.

Comentaris
To Top