Publicitat
Ciutat

VÍDEO: Comença l'enderroc dels blocs dels Merinals enmig del confinament

Un dels blocs que està sent enderrocat / CEDIDA

Comença l'enderroc dels blocs dels pisos pendents de demolició del barri dels Merinals. Es tracta dels edificis on es van detectar problemes estructurals greus i se'n va decretar la seva substitució.

Des de la Comissió d'Afectats s'han mostrat especialment sorpresos: "No ens n'han advertit, ningú no ens ha dit res", lamenta el portaveu dels afectats pels edificis amb suposats danys estructurals, Jaume García. A la signatura del conveni a tres bandes entre Agència de l'Habitatge, Ajuntament de Sabadell i Associació de Veïns, s'acordava una comissió de seguiment.

"Com fem el control per assegurar-nos que tot estigui en regla?", es pregunta indignat Garcia, que s'haurà de resignar a veure l'evolució des de la seva finestra per l'ordre de confinament.

Entre els controls que la comissió vol efectuar hi ha el de l'extracció dels materials dels edificis que s'enderroquen. Aquest punt és especialment important per a les 170 famílies que esperen l'informe tècnic neutral que determinarà l'estat dels seus edificis. "Hem de comprovar que l'extracció dels materials sigui fidel a la realitat", apunta Garcia. L'estudi tècnic és comparatiu respecte als edificis que ara s'enderroquen: "Si són els mateixos materials, els nostres també s'hauran de substituir", insisteix García.

Publicitat

/ Victòria Rovira

D'aquesta manera, l'enderroc dels edificis és molt important per al futur dels blocs que es troben en estudi: si l'informe comparatiu demostra que tenen les mateixes patologies, també s'hauran d'enderrocar i la Generalitat haurà de construir-ne de nous. Per contra, si les patologies són més lleus, l'Agència de l'Habitatge només haurà d'assumir la reparació dels sis edificis en estudi.

No se'n tenia constància

Ni l'Agència de l'Habitatge ni l'Ajuntament de Sabadell tampoc tenien constància prèviament d'aquesta obra, asseguren. "Hi ha hagut manca de coordinació", explica al D.S. Jordi Sanuy, responsable de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació de l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

Dels sis blocs que s'han d'enderrocar, de moment només s'està demolint un. "L'obra es finalitzarà entre demà i demà passat i quedarà aturada fins que s'acabi el confinament", ha assegurat Sanuy. D'aquesta manera, les runes no es retiraran i s'enviarà un tècnic per poder inspeccionar els materials.

El passat 31 de maig de l'any passat es va fer oficial l'entrega de 44 claus dels nous pisos dels Merinals. Els nous edificis substituïen precisament els que presenten aquestes patologies. Després de pràcticament un any de denúncies per l'incivisme als blocs abandonats i més d'una desena d'incendis, l'enderroc arriba enmig del confinament.

/ Victòria Rovira

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top