Opinió

Carta oberta de la família Marcet

Sis apunts sobre Josep Maria Marcet (1901 – 1963)

El monòlit dedicat a l'exalcalde Marcet, en el moment de ser retirat el maig del 2017 / D.S.

Assabentats de la decisió de l’Ajuntament de treure el nom a la plaça Josep Maria Marcet, la família de l’exalcalde ens quedem amb sis fets.

Primer, el recent agraïment de dues famílies jueves holandeses a les quals Marcet va ajudar a fugir el 1942 de la persecució nazi.

Segon, l’oposició al canvi de nom de la plaça per part del fill d’un sabadellenc republicà assassinat a Mauthausen.

Tercer, la corona de flors que els antifranquistes del Front Nacional de Catalunya van enviar, des de la clandestinitat, al funeral de Josep Maria Marcet el 1963.

Quart, les mostres de suport que vam rebre quan les seves memòries (que van incomodar el règim) van ser discretament retirades de les llibreries.

Cinquè, la visita que Antoni Farrés va fer a la seva vídua el 1979, quan va ser escollit alcalde pel PSUC, en la qual li va dir que es mantindria el nom per l’ampli consens que hi havia entre les forces que havien tombat el franquisme.

I, finalment, ens quedem amb l’agraïment, prolongat en el temps i sense fer soroll, de moltes sabadellenques i sabadellencs contraris a les idees polítiques de l’alcalde Marcet i als quals ell va ajudar.

Comentaris
To Top