Ciutat

Tot el que has de saber de ‘Les llàgrimes de Sant Llorenç’

Lluís Franco

Si durant la nit del cap de setmana mireu al cel amb una mica de sort podreu veure una del centenar d’estrelles fugaces anomenades ‘Llàgrimes de Sant Llorenç’. Però què son exactament les Llàgrimes de Sant Llorenç? Hem parlat amb un membre de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell per tal que ens resolgui els dubtes.

Tal com explica en Carles Perelló, de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, es tracta de petits fragments de meteorit que impacten amb la atmosfera de la terra i que al desintegrar-se creen aquest efecte. Els fragments, però, tot i el què es pot pensar, acostumen a ser molt petits, i poden arribar a ser de poc més de 1 milímetre.

Però perquè es repeteix aquest fenòmen durant la mateixa època de l’any? L’òrbita de la terra creua un tub cometari, és a dir, un punt per on fa anys hi va passar un meteorit que va deixar uns fragments a l’espai. Aquest meteorit, amb el nom 109P, gira al voltant del sol, i ho fa cada 133 anys. L’última vegada que el meteorit va passar per aquest punt, va ser l’any 1992.

Aquests estels, però, no només es poden veure durant aquests cap de setmana. Tot i que la nit del 12 d’agost és quan millor es veuran,, del 17 de juliol al 24 d’agost també se’n poden veure alguns, això sí, en menys quantitat.

Precisament aquest cap de setmana l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, en col·laboració amb el CosmoCaixa, organitzarà una plantada de telescopis, amb l’objectiu de veure la pluja d’estels i observar les estrelles al jardí del CosmoCaixa.

Comentaris
To Top