Ciutat

Els ‘mena’, un col·lectiu “criminalitzat”

La síndica de greuges, Eva Abellan, ha organitzat un debat sobre l’estigmatització dels menors estrangers no acompanyats

Un moment del debat / Lluís Franco

La paraula mena és una etiqueta que criminalitza els menors d’edat que arriben d’altres països a la nostra ciutat sense les seves famílies. Aquesta ha estat una de les conclusions del debat organitzat per la síndica municipal de greuges, Eva Abellan, sobre l’estigmatització dels joves tutelats. L’acte ha tingut lloc amb motiu de la commemoració del 71è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans i s’ha fet al Casal Pere Quart.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha obert l’acte demanant que “l’acollida d’aquests joves sigui una oportunitat per al seu futur” i ha exigit responsabilitats a la Generalitat de Catalunya. Les organitzacions sabadellenques Unió de Joves Extutelats de Catalunya (UJEC) i  EVEHO, que donen veu al col·lectiu de j0ves tutelats per l’administració, han estat clares: els joves en aquesta situació són a la ciutat des de fa 20 anys, però ara hi ha més menors tutelats. És per això que reclamen més recursos al govern català. “L’índex d’arribada no baixarà i cal que el sistema estigui preparat per atendre’ls”, ha apuntat el president d’EVEHO, Ferran Rodríguez.

En aquest sentit, la cap del negociat de menors de Sabadell, Montse Romera, ha defensat el paper de l’administració local de Sabadell i assegura que “ha crescut el nombre de places per a nois extutelats a la ciutat”, però que no han detectat cap tipus de conflictivitat. Rodríguez destaca que el problema arriba quan assoleixen la majoria d’edat. “Quan un menor arriba, té dret a la residència però no a un lloc de treball”, exemplifica.

Un debat que “assenyala”

Des de la UJEC, Christian Bonilla considera que els mitjans de comunicació han estigmatitzat el col·lectiu i han generat una alarma social. “No venen a Europa a delinquir, venen a buscar recursos”, apunta, i defensa que “es juguen la vida per arribar-hi”.

El periodista Josep Comajoan ha fet autocrítica i ha optat per “limitar la llibertat d’expressió” als mitjans de comunicació quan aquesta “assenyala un col·lectiu feble”. El president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS), Manuel Navas, ha carregat directament amb els mitjans, els polítics i ha culpat “el sistema capitalista” dels mals de la societat.

Els ponents també han destacat la necessitat de modificar la llei d’estrangeria, que consideren el principal impediment perquè els joves puguin ser autònoms i integrar-se al mercat laboral.

Comentaris
To Top