Publicitat
Ciutat

Anna Benavent, la digitalització de la medicina en persona

Quan un pacient entra per les portes de l’Hospital Parc Taulí deixa petjades. No parlem de la marca de la sola de les sabates, es tracta de tots i cadascun dels registres en el sistema informàtic: els fàrmacs i les pròtesis receptades, els tractaments realitzats, l’estona en què se l’intervé a quiròfan, el temps que passa a planta… Un munt de dades –el big data– que estan reconvertint la medicina, fent-la més predictiva i més eficient. Darrere d’aquest procés i de la digitalització hi ha noms propis: en el cas del Taulí, Anna Benavent (1969), directora d’Organització i Sistemes d’Informació del centre hospitalari sabadellenc. “La informàtica ho és tot. Ara quasi tot va amb un programari”, reivindica des del seu despatx.

Anna Benavent, al Taulí / LLUÍS FRANCO

Abans d’aterrar al Taulí, Benavent es va formar a la UPC com a enginyera superior en telecomunicacions, una carrera que ja apuntava maneres els anys 90. Ràpidament, es va especialitzar en el sector salut: va passar una dècada a l’Hospital Clínic de Barcelona (1999-2008) per després saltar a l’Hospital General de Granollers i finalment, a la corporació hospitalària sabadellenca. Com molts tècnics i enginyers, la seva expertesa s’ha traslladat en grans salts tecnològics (però també molta incomprensió). “Fa molts anys, quan tot just sortien els primers telèfons mòbils, recordo explicar-li a la meva àvia que portava la informàtica del Clínic i em deia: ‘Tanta feina hi ha per estar-t’hi tot el dia?’”. La seva anècdota s’ha repetit tota la vida: que si portar els tòners i les impressores, o les xarxes socials de l’hospital… el que fa l’Anna i el seu equip té un altre nom: digitalitzar.

Digitalitzar vol dir connectar i transformar. Tecnologies com l’IoT, el 5G o la intel·ligència artificial han permès coses impensables en un hospital fins fa poc: que els familiars rebin un missatge quan el pacient surt de la sala d’operacions, tenir un registre dels medicaments al magatzem, o saber el temps mitjà d’ús del quiròfan per evitar temps morts entre intervencions. Aviat, la tecnologia servirà per –a part d’organitzar-se millor– millorar la mateixa medicina, segons Benavent: “Amb el registre de diagnòstics i tractaments, la informàtica ajudarà el metge a triar la millor opció”. I altres salts, com la prevenció de malalties i la millor atenció hospitalària. Canvis que han de venir i que aniran al costat de la tecnologia, però també dels professionals: “Les TIC no substituiran les persones, les acompanyaran”, explica.

Anna Benavent, del Parc Taulí, premi Joan Clark a la Nit de les Telecomunicacions

Publicitat
Comentaris
To Top